Brief voor de Voorzitter

AkzoNobel-topvrouw Marjan Oudeman begint in juli als collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht. DUB geeft UU’ers de komende maand de mogelijkheid om haar via een brief alvast tips, verzoeken en inzichten mee te geven. DUB neemt de brieven mee naar het eerste interview.

Met tientallen jaren aan managementervaring in het bedrijfsleven op zak, begint ze deze zomer aan een nieuw leven als collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht. “Zij is een buitenstaander die een goede aanvulling is op het bestaande bestuur”, zegt Emmo Meijer, de voorzitter van de Raad van Toezicht. Maar heeft zij ook voldoende kijk op de problemen waar de universiteit op dit moment mee kampt? En wat zou zij als buitenstaander nu eens echt moeten gaan aanpakken?

De eerste reacties op de benoeming waren positief. “De universiteit laat zien dat er wel geschikte vrouwen te vinden zijn”, twitterde hoogleraar Joop Schippers tevreden. Kanttekeningen waren er ook. “Nul ervaring in de academische wereld”, klonk het. “Wat weet ze van het studentenleven?” en “kan iemand uit het bedrijfsleven de niet toegepaste waarde van wetenschap goed verdedigen?”

DUB kwam, in navolging van de NRC-serie Brief voor de Koning, op het idee Oudeman een ‘Spoedcursus Universiteit’ aan te bieden. Wij vragen studenten, medewerkers en andere Utrechters om een open brief aan de nieuwe collegevoorzitter te schrijven. Daarin maken zij duidelijk wat volgens hen de Grote Kwesties zijn aan de universiteit. Maar ook wat de kleine ondergrondse finesses en gevoeligheden zijn waar de nieuwe collegevoorzitter zich rekenschap van moeten geven. Zo krijgt ze wat hulp en wijze raad om een vliegende start te maken.

De gezamenlijke brieven worden verzameld en meegenomen naar een interview dat DUB voor haar aantreden zal hebben met Marjan Oudeman.

De aftrap is voor sociaal wetenschapper Ruud Abma. Hij liet zich op DUB al eerder kritisch uit over een wetenschap die alleen maar denkt in termen van ‘sneller, hoger en sterker’. In een NRC-artikel betrapte hij Marjan Oudeman tot zijn leedwezen ook op een jargon waarin termen als ‘excellentie’ en ‘ranking’ centraal staan.

Abma schrijft: “Laat de Universiteit Utrecht nu eens voorop lopen door haar medewerkers aan te moedigen wat minder te publiceren. De vrijkomende tijd zou benut kunnen worden voor reflectie op het eigen vakgebied, het leggen van verbindingen tussen specialismen en het schrijven van diepgaande publicaties die wat meer tijd vergen, maar uiteindelijk de wetenschap verder helpen dan de stortvloed aan confetti die nu de wereld in geslingerd wordt.”

Voel je zelf de behoefte om de nieuwe collegevoorzitter een open brief te sturen, dan kan dat. Stuur je bijdrage van maximaal 500 woorden naar dubredactie@uu.nl

Lees alle brieven aan de collegevoorzitter hier

Advertentie