Dit is wat (nieuwe) Utrechtse studenten moeten weten over de stad

In Utrecht ben je als student nooit alleen. De universiteit en de hogescholen hebben samen zo’n 52.000 voltijdstudenten van wie 60 procent in de stad woont. Op de 338.986 Utrechters is 1 op de 5 student.

Je kunt daarom overal in de stad terecht voor een gesprek op niveau. Utrecht heet de hoogst opgeleide stad van Nederland te zijn. Van de beroepsbevolking is 60 procent in het bezit van een hbo-diploma of een universitaire bul. Dat komt onder andere doordat veel afgestudeerden in de stad zijn blijven wonen. Ook veel huidige studenten vinden Utrecht een leuke stad. Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat 44 procent van alle studenten overweegt om na het afstuderen in de Domstad te blijven.

Meer meisjes dan jongens


Utrecht is ook een meisjesstad. Ongeveer tweederde van de studenten aan de UU is vrouw. Dat zie je ook in het straatbeeld terug: er wonen in Utrecht bijna 10.000 meer vrouwen dan mannen. Vrouwelijke studenten verzuchten regelmatig dat het voor hen niet gemakkelijk is om aan een leuke man te komen. Lees er het verhaal van DUB: ‘Utrecht: Arrogante mannen en gefrustreerde vrouwen’ maar op na.


Op auditie voor een kamer


Omdat de stad aan de Vecht zo populair is om te wonen, is het moeilijk om een kamer te vinden. Voor één van de 13.000 kamers van jongerenhuisvester SSH moet je op dit moment al gauw een jaar op de wachtlijst staan. Op de particuliere markt zijn er bijna 20.000 kamers en elke huiseigenaar heeft meestal ook wel een wachtlijst. Kom je in aanmerking voor een kamer dan zal je in de meeste gevallen moeten hospiteren. Gegadigden moeten auditeren bij de huidige bewoners. Een goed systeem of niet? Sommige kamerzoekers vinden hospiteren asociaal.

Kamernood stijgt, dus ook de prijzen
Goedkoop zijn de kamers in Utrecht niet en omdat er een tekort aan woonruimte is, vragen huisbazen soms ook té veel huur. In mei kwam de Landelijke Studentenvakbond met schokkende cijfers waaruit blijkt dat Utrechtse studenten vaak 100 euro te veel betalen voor hun kamer. Je kunt in protest tegen een te hoge huur. Durf je dat niet in je eentje, dan kan het huurteam je helpen.

Hoewel de SSH altijd wel ergens kamers bijbouwt en de gemeente allerlei plannen heeft om meer studentencomplexen te realiseren in bijvoorbeeld oude kantoorpanden, steeg de kamernood in Utrecht vorig jaar stevig. Hoop je dat je ouders een pandje voor jou en je vrienden willen kopen, dan is dat niet meer zo eenvoudig. Niet alleen vliegen de prijzen in de populaire studentenwijken rondom het centrum omhoog, de gemeente heeft de regels aangescherpt om een woning te verbouwen tot studentenhuis. De reden: sommige wijkbewoners vinden dat er wel voldoende studenten in hun buurt wonen.


Student en fiets

Fietsen in Utrecht is op sommige momenten een echte uitdaging, om maar niet te spreken over het vinden van een goede parkeerplaats voor je ros. Er zijn dan ook echt héél veel fietsen hier. Bijna elke inwoner van Utrecht (96 procent) heeft er op zijn minst één.

De helft van alle bewoners gebruikt deze om naar werk, school of studie te gaan. Dat is vooral in de ochtendspits goed te merken. Met de komst van fietsen met brede sturen, manden en bakfietsen lijken de fietspaden ineens een stuk smaller.

De gemeente is bijzonder trots op het grote aantal inwoners dat fiets. Zij stimuleert het fietsen ook. Eind vorig jaar werd Utrecht door de Fietsersbond genomineerd als Fietsstad van het jaar 2016, maar de titel ging uiteindelijk aan de Domstad voorbij. Dit heeft de ambities van de gemeente niet beïnvloed; die blijven groot. Utrecht wil de beste fietsstad van de wereld worden.

Om die ambitie waar te maken, moet er wel nog wat werk worden verzet. Lees het DUB-artikel ‘Hoezo Utrecht beste fietsstad van de wereld?’ van januari 2015 maar. Veel van de genoemde kritiekpunten in dit verhaal, zijn nog steeds niet opgelost. Fietsen rondom het station is elke dag weer een nieuwe uitdaging, de ene omleiding in de stad volgt de andere op, de oplevering van de grootste fietsenstalling ter wereld met 12.500 plekken is vertraagd, fietsendiefstal is nog steeds een probleem en het parkeren van je fiets een crime.

Wat de gemeente in de tussentijd wel heeft gedaan, is het beter afstemmen of verwijderen van fietsverkeerslichten. Ook is het aantal (tijdelijke) gratis stallingen uitgebreid en is het (unieke) digitale verwijsbordensysteem die de fietser toont waar nog een plekje in een stalling vrij is, in gebruik genomen. In 2014 heeft DUB nog een test gedaan onder verschillende fietsenstallingen en hoewel een deel van de informatie achterhaald is, kun je nog wel een aardige indruk krijgen van de services van een stalling. Ook worden steeds meer straten in de gemeente omgetoverd in zogeheten fietsstraten waar de auto te gast is.

Fietsboetes
Extra aandachtspunt voor jullie nieuwe fietsers: regelmatig houden de gemeente en de politie fietsacties. Zo controleert de politie of fietsers zich wel aan de verkeersregels houden bij  ‘rood-licht-controles’. Vooral in de Nachtegaal- en Burgemeester Reigerstraat die op de drukke route naar De Uithof liggen, staat de politie graag.  

In het najaar zijn er verschillende fietsverlichtingsacties en fietsverlichtingscontroles. Fietsers zonder verlichting kunnen goedkoop hun verlichting laten maken of lampjes kopen. Bij controles worden boetes uitgedeeld door de politie. Vaak kun je wel onder een boete uitkomen als je ter plekke fietslichtjes koopt bij een fietsenmaker die bij de actie betrokken is.

En dan de laatste waarschuwing: Elke wijk van Utrecht heeft zijn eigen wrakkenactie en ook de universiteit houdt haar eigen fietsverwijderactie. De wrakkenactie is in het leven geroepen om fietsenstallingen te ontdoen van fietsen die door hun eigenaar verlaten zijn. De fiets wordt voorzien van een label en als die er na enkele weken nog staat met het label aan het stuur, dan wordt de fiets meegenomen. Blijkt de fiets geen wrak en wil je hem terug dan is dat binnen een bepaalde termijn tegen betaling nog mogelijk.


Student als consument


Het centrum van Utrecht is vergeven van kroegen en koffiezaken, snackshops en goedkope kledingwinkels. Uit een Utrechts onderzoek uit 2013 blijkt dat studenten een belangrijke motor zijn achter de welvaart en de levendigheid in Utrecht. Bijna de helft van alle studenten die hier wonen, geeft geld uit in een Utrechtse winkel (geen supermarkt) en het café. Een kwart van de studenten gaat weleens naar het theater, de bioscoop, de concertzaal of het museum en een kleiner deel gaat hier ook uit eten en bezoekt een Utrechts festival. Logisch dus dat studenten graag geziene gasten zijn van ondernemers en zij studenten hun winkel in proberen te lokken met kortingen. DUB doet ook regelmatig onderzoek onder studenten. Waar is het lekkerste ijsje te koop, kun je een goed kop koffie combineren met studeren en waar kun je lekker en goedkoop buiten de deur eten? Probeer de winnaars uit en vergelijk jouw smaak met die van de ouderejaars.


Zin in meer feitjes over Utrecht? In deze animatie kan je je honger naar Utrechtse cijferweetjes in 3 minuten en 11 seconden stillen.

Advertentie