Studentenorganisaties niet blij met komst Student Hotel naar Utrecht

Student Hotel in Den Haag. Foto door Roel Wijnants (via Flickr).

The Student Hotel zou vergevorderde plannen hebben zich te vestigen in Utrecht. De hotelketen heeft hiervoor het oude gebouw van de Rabobank in het stationsgebied op het oog. Studentenorganisaties zien de komst van het hotel echter niet zitten. 

The Student Hotel is een hotel waarin studenten tot maximaal een jaar een kamer kunnen huren. Het hotel maakt onderscheid tussen drie soorten gasten. De ‘hotel’-gast kan voor een nachtje een kamer huren, en de ‘stay awhile’-gast blijft langer dan twee weken. Zij hoeven niet per se student te zijn. De derde categorie bestaat uit ‘student’-gasten. Zij verblijven een heel semester van vijf, zes of zeven maanden in het hotel en moeten een bewijs van inschrijving aan een universiteit of hogeschool voorleggen. Ook zijn deze studenten verplicht zich in te schrijven in de betreffende gemeente waar zij deze maanden zullen verblijven. 75 procent van de hotelgasten is internationale student. 

Paulus Jansen, de Utrechtse wethouder voor onder meer Wonen, vertelde begin deze maand tegen hogeschoolblad Trajectum nog dat zijn collega-wethouder Everhardt enkel een ‘oriënterend gesprek’ had met ‘mensen van het Student Hotel’. Nu zou het hotel echter al vergevorderde plannen hebben om zich te vestigen in Utrecht, vertelt Ellen Ootes, fractiemedewerker van Student & Starter.

Gemeenteraadspartij Student & Starter is fel tegen de komst van het hotel omdat de studenten geen huurcontract wordt aangeboden maar een hotelovereenkomst. "Hierdoor is het voor deze partij mogelijk alle bestaande huurwetgeving te ontduiken." Volgens de partij is ‘uitbuiting' van studenten op deze manier makkelijk. In september stelde studentenvakbond LSVb vast dat de kamerprijzen in The Student Hotel "twee á drie keer zo hoog zijn als de wettelijke maximale huur voor een vergelijkbare kamer volgens het woningwaarderingsstelsel”. 

Hotel of huis?
Het was eigenlijk niet eens de bedoeling van de Schotse eigenaar Charlie MacGregor om een hotel te beginnen. In Londen hield hij zich immers bezig met studentenhuisvesting, zo vertelt hij in een interview met bouwbedrijf Heijmans. “Mijn grootste uitdaging zit in het puntensysteem voor de huur hier in Nederland. Niemand snapt het en iedereen zegt dat het niet werkt. Dus daar moest ik een oplossing voor vinden. Dat hebben we gedaan door niet voor huisvesting te kiezen, maar voor een studentenhotel te gaan.” Het eerste Student Hotel verrees in 2012 in Rotterdam.

MacGregor is zich bewust van de hoge prijs maar vindt dat je voor dat bedrag ook veel krijgt, zo blijkt uit een artikel van het Financieel Dagblad. “Alle meubels, een sportschool, fiets en 24-uursreceptie zijn inbegrepen. Als jij een kamer huurt van 350 euro per maand en je moet alle meubels, verf en internet betalen, ben je bijna net zoveel geld kwijt.”

Een kamer huren
Een verblijf in The Student Hotel is voor studentenbegrippen prijzig. Uit de reserveringstool op de website valt op te maken dat één nacht in het hotel in Amsterdam West 171 euro kost voor een eenpersoonskamer. Een ‘executive room’ met tweepersoonsbed kost 184,50. Een maand verblijven in een ‘standard plus room’ in Rotterdam van 17m2 met eigen badkamer kost ruim 1150 euro. Hetzelfde betaal je overigens voor een Rotterdamse ‘junior suite’ van 19m2 met eigen badkamer en keuken.

De prijs voor een semesterverblijf van vijf maanden in Den Haag kost 720 euro per maand. Voor dat bedrag krijg je een kamer van 17m2 met eigen badkamer. Een gelijksoortige kamer in Amsterdam West kost 820 euro. De keuken deel je met tussen de negen en dertien andere hotelgasten. Een kamer van 22m2 met eigen badkamer en keuken kost in het Haagse Student Hotel 920 euro per maand. Besluit een student in het midden van het semester te vertrekken, zal hij of zij zelf een nieuwe huurder moeten zoeken voor de hotelkamer. Het oversluiten van het contract (pdf, p.8-9) kost de vertrekkende student sowieso 350 euro.  

Kamervragen van CDA en PvdA
De hoge kamerprijs is echter niet het enige aspect waar studentenorganisaties op tegen zijn. Volgens de LSVb wonen studenten in het hotel ‘zonder enige huurbescherming’. Zo zouden ze veel 'sneller op straat kunnen worden gezet dan bij reguliere verhuur’, en behoudt The Student Hotel zich het recht voor toegang tot de gehuurde kamer te verschaffen. “Bij een ‘gewoon’ huurcontract zou dit onder huisvredebreuk vallen.”

De zorgen van de LSVb leidde in september tot Kamervragen van CDA en PvdA. Volgens de minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok is huur- en huurprijsbescherming echter niet van toepassing als het gaat om ‘woonruimte dat naar zijn aard slechts van korte duur is’. Dan gelden de afspraken die beide partijen samen hebben gemaakt.

“Het is aan de huurcommissie en uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of er sprake is van reguliere huur van woonruimte en of daarbij de huurprijsregelgeving wordt overschreden”, aldus Blok. Betreffende huurders kunnen zich volgens hem tot de huurcommissie of eventueel de rechter wenden. “Het rijk heeft op dit punt geen handhavende taak.” Ook geeft de minister aan dat het aan gemeenten zelf is om te bezien in hoeverre hotelconstructies nuttig kunnen zijn in het tijdelijk huisvesten van studenten. Het College van B&W beslist uiteindelijk of ze een hotelvergunning verlenen. 

UU zet in op internationalisering
Ook Utrecht kent veel internationale studenten. De UU zet dan ook flink in op internationalisering. Lenn Lamkin is als beleidsadviseur verantwoordelijk voor de huisvesting van internationale studenten. Volgens haar hebben zij een achterstand op de Utrechtse huisvestingsmarkt. "En dan is er ook nog sprake van een hoge marktspanning. Vraag en aanbod lopen niet gelijk op." Lamkin ziet in het studentenhotel geen oplossing voor het Utrechtse huisvestingsprobleem, maar vindt het een wel een goede aanvulling op het kameraanbod. "Als je het je kunt veroorloven, is het ongetwijfeld heel prettig wonen. Deze hotels zitten dan ook bomvol.”

"De universiteit wil internationale studenten niet aan hun lot overlaten en daarom zijn wij onder meer klant bij de SSH." Volgens Lamkin wordt momenteel de helft tot tweederde van de internationale studenten gehuisvest en huurt het merendeel hiervan via de SSH een semester tot een jaar lang een gemeubileerde kamer. Hier kunnen ze in zonder te hospiteren. "Maar wij kunnen niet ongebreideld kamers onttrekken uit het aanbod van de SSH. Overigens vinden veel studenten ook zelf een kamer. Tot twee jaar terug stonden er nog gereserveerde kamers leeg." Studenten verplichten in het Student Hotel te verblijven, zoals de Rotterdamse Erasmus Universiteit enkele jaren terug deed, zal in Utrecht niet aan de orde zijn, zegt Lamkin. 

Volgens Frank Uffen, directeur partner relations van The Student Hotel, is er in Nederland in ieder geval voldoende draagvlak voor het studentenhotel. Alle vestigingen zitten dan ook voor dit academisch jaar volgeboekt. "Studenten kiezen steeds vaker bewust voor studentenhuisvesting die vergelijkbaar is met die van een Amerikaanse campus; kamers met allerlei voorzieningen, services en sociale en culturele programma's." Ook geeft hij aan dat studenten al kiezen voor een verblijf in The Student Hotel op een moment dat er nog voldoende overig woonaanbod is. "Van gedwongen huur is dus geen sprake."

Advertentie