‘Aankomende leden drinken niet tijdens de KMT’

“Een leuke verrijking van het verenigingsleven op maandag”, zegt Duco van Lanschot van het USC. “Een vermakelijke serie”, vindt Marijke de Jong van de UVSV/NVVSU. De rector en preses zijn eensgezind als het gaat over de dramaserie Feuten. “Heel leuk, maar wel fictief.”

Rond de eerste aflevering van de nieuwe BNN-dramaserie Feuten hebben alle corpora de gehele Nederlandse pers aan de lijn gehad. De hamvraag was hoe hoog het realiteitsgehalte is van de serie, maar met het antwoord dat de Kennismakingstijd van Feuten in niets lijkt op de echte introductieperiode, werd eigenlijk geen genoegen genomen. Drama’s uit het verleden blijven de studentenverenigingen achtervolgen.

“Natuurlijk”, zegt de rector van Utrechtsch Studenten Corps Duco van Lanschot. “In het verleden zijn er nare dingen gebeurd tijdens kennismakingstijden. Ook bij ons. Maar sinds tijden houdt het USC zich netjes aan de regels. Regels die de vereniging zichzelf heeft opgelegd en een aanvulling zijn op regels die zijn opgesteld door de hogeschool en de universiteit.”

Geheimzinnigheid

Zou de geheimzinnigheid rondom de inwijdingsweken van de corpora de negatieve beeldvorming dan beïnvloeden? Marijke de Jong, preses van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging/ Nieuwe Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Utrecht: “Geheimzinnigheid maakt nieuwsgierig. Maar geheim is de kennismakingstijd niet per se; wel besloten. Wat we willen bereiken tijdens de KMT is een saamhorigheidsgevoel tussen de aankomende leden. Samen een onbekend avontuur instappen, draagt daar aan bij.”

Ook bij het USC is dat volgens Duco de reden dat er niets over de kennismakingstijd naar buiten wordt gebracht. “Je beleeft dat avontuur samen. Het onbekende maakt het voor de aankomende leden spannender.” Hij denkt dat de kennismakingstijd daardoor intensiever wordt beleefd.

Onthullingen

De aankomende leden weten van te voren vrij weinig over wat er te gebeuren staat tijdens de introductieweek. Een paar kleine dingetjes willen Marijke en Duco wel onthullen. Marijke: “We zorgen er altijd voor dat de ouders van onze aankomende leden altijd contact met hun dochter kunnen opnemen.” Duco: “Bij ons gebeurt dat ook. De nieuwe leden krijgen verder altijd een lijstje mee met welke kleren ze moeten meenemen.” Daarnaast wil Duco kwijt dat het beeld dat in Feuten wordt geschetst over eerstejaars aan het bier, niet strookt met hun werkelijkheid. “Bij het USC en bij de UVSV mogen aankomende leden tijdens de kennismakingstijd geen alcohol drinken. Dat is één van die regels die de verenigingen zelf hebben ingesteld. Jongeren in een kwetsbare positie schenk je geen alcohol; dat is het idee.”

Lullo’s

De serie wordt met veel belangstelling gevolgd door de meisjes en jongens van het corps. Bij het USC wordt Feuten zelfs op de sociëteit gekeken. Marijke: “Ergens is het een soort van eer dat er een serie wordt gemaakt over een corporale vereniging.” Duco: “Net als met de lullo’s van Jiskefet. Die waren nergens zo populair als bij ons.” De twee vinden de serie aardig gemaakt. Marijke: “Goede acteurs, mooi gefilmd.” Duco: “De vestjes en dasjes zijn herkenbaar.” Wat klopt is de roep van een van die KMT-leden om voor elkaar op te komen, zegt hij. “Dat is het saamhorigheidsgevoel dat wij ook willen creëren.”

Familie

Eén van de verhaallijnen van Feuten is dat de rector van het corps zijn jongere broer helpt die de KMT loopt. Heel toevallig is de oudere broer van Duco ook rector geweest van het USC. “Maar hij heeft mij nooit iets verteld over de KMT. Dat moest ik zelf maar ontdekken vond hij. En daar was ik wel blij mee. Ik denk niet dat het leuk is om als enige te weten wat er staat te gebeuren.”

Corporaal

Van alle corporale verenigingen is die van Amsterdam de grootste. Alle Nederlandse corpora zijn dit jaar gegroeid, zegt Duco. Samen komen UVSV/NVVSU en het USC op een ledental van 2400. Bang dat de serie een negatief effect zal hebben op de nieuwe aanwas zijn ze niet. Bij beide verenigingen is het aantal nieuwe leden elk jaar ongeveer hetzelfde.

Gevraagd naar het verschil tussen een corporale en niet-corporale vereniging, moeten de twee het antwoord schuldig blijven. “Precies weet ik het niet”, zegt Duco heel eerlijk, “maar ik denk dat corporale verenigingen traditioneler zijn en meer hechten aan geschiedenis en tradities. Ook zijn onze leden heel actief en betrokken.”

Ook Marijke denkt er zo over. “Ook de contacten met oud-leden zijn hecht, zij zijn nog actief en altijd bereid om te helpen.” Duco: “We runnen een vereniging, maar ook een bedrijf en dat moet je leren. Van oud-leden krijgen we veel adviezen en kennis overgedragen.” Marijke: “De vereniging is er een voor en door de leden.”

Mannen en vrouwen

Wat dat betreft, leg je als lid van een studentenvereniging een goede en stevige basis voor de rest van je leven, denken Duco en Marijke. Door actief te zijn in commissies leer je veel. Je maakt vrienden voor het leven en beschikt over een groot netwerk. Dat de vrouwen en de mannen elk een eigen ‘club’ hebben, wordt niet gezien als nadeel. De sfeer zal zeker anders zijn dan in een gemengde vereniging. Duco: “De mannen brassen soms een beetje, zijn wat fysieker. Maar de sfeer is altijd gemoedelijk. In de vereniging draait het om vriendschap en saamhorigheid, maar we zijn ook ambitieus.“ Marijke: “Sommige mensen vinden het ouderwets, een vereniging met alleen meisjes, maar waar kan je nog meer met 1400 jonge intelligente en ambitieuze vrouwen omgaan? Dat geeft een unieke en eigen sfeer.”

Samenwerking

En als de mannen en vrouwen elkaars gezelschap zoeken, is daar natuurlijk altijd de Woolloomooloo. Marijke: “Maar we werken ook samen. Onder meer in Stichting ‘t Sticht. Die stichting bestaat nu ongeveer anderhalf jaar en is opgericht om goede doelen in Utrecht te ondersteunen. Op die manier proberen we als verenigingen die veel van de stad krijgen, ook wat aan Utrecht terug te geven,”

Marijke (24) en Duco (22) zijn pas sinds september de preses en rector van hun vereniging. Beiden hebben hun bachelordiploma op zak en vullen dit academisch jaar met bestuurswerk. Duco heeft aan het Utrecht Law College gestudeerd, Marijke is bachelor in de Arbeids- en Organisatiepsychologie.

GK / foto's Maartje ter Horst

Advertentie