Beperk het aantal milieurichtlijnen

Bij het opstellen van Europese milieurichtlijnen zou meer aandacht moeten worden besteed aan de mogelijkheid van individuele lidstaten om ze uit te voeren. Een beperking van het aantal richtlijnen zou een stap in de goede richting zijn.

Met die aanbeveling besluit universitair docent Barbara Beijen het proefschrift ‘De kwaliteit van milieurichtlijnen’ waarop zij vrijdag 16 april promoveert. Centraal in het onderzoek van Beijen staan de problemen die Europese lidstaten ondervinden bij het omzetten van Europese milieurichtlijnen in nationaal recht. EU-lidstaten zijn daartoe verplicht, maar stuiten op allerlei problemen, aldus Beijen.

Als voorbeeld noemt zij de bepaling in de Europese Vogelrichtlijn dat ook bepaalde niet-opzettelijke handelingen verboden zijn. Beijen: “Als je dat strikt interpreteert, loopt een boer bijvoorbeeld grote kans dat hij bij het normale gebruik van zijn grond in strijd met de richtlijn handelt, doordat hij vogels of nesten verstoort die daar eerder nog niet waren, bijvoorbeeld in het geval van trekvogels.”

Een andere moeilijk uitvoerbare verplichting zit volgens de promovenda in de luchtkwaliteitsrichtlijnen. De in die richtlijn vastgelegde normen zijn zo streng dat ze in Nederland en andere landen op verschillende plekken worden overschreden. De lidstaten hadden dan ook beter kunnen weigeren ermee in te stemmen, of hadden meer uitzonderingsmogelijkheden kunnen eisen, aldus de promovenda.

EH

(Bron: Perscommunicatie UU)

Advertentie