Ik ga op reis en ik lees

Soms lijkt het of er meer mensen een boek schrijven dan dat er lezers zijn. Ook op de Universiteit Utrecht hebben tal van studenten en medewerkers zich gewaagd aan een boek. Over het studentenleven, het universitaire leven of het echte studeren. DUB zet er een paar op een rijtje als tips voor onderweg.

Tip 1: Anna Fantast - door Petra van Driel

Anna Fantast is het schrijversdebuut van Petra van Driel en verhaalt over misschien wel de moeilijkste periode van menig student – het afstuderen.

Anna’s studie loopt ten einde, het schrijven van haar scriptie is de laatste horde op weg naar een volwassen bestaan. Toepasselijk is het wel, want Van Driel schreef de roman eind vorig jaar tijdens het afronden van haar studie rechtstheorie.

Afstuderen, dat betekent ook afscheid nemen van het studentenleven. En dat gaat, uiteraard, gepaard met de nodige uitspattingen. In de roman wordt de studente Anna heen-en-weer geslingerd tussen vriendjes voor nu, vriendjes voor de vlucht en vriendjes voor tussendoor. Weken vliegen voorbij vol wijn drinken, ´gave feestjes´ bezoeken, ‘showtjes weggeven’ in Tivoli en hard sjansen. Samen met haar vriendinnen viert ze nog even, nu het nog kan, onbezonnen feest.

 

Lang leve de lol, lang leve het dansen – maar tegelijkertijd moet er natuurlijk ook verwoed aan de scriptie gewerkt worden (‘drie weken typen, drie weken feesten’), en wordt de vraag ‘wat wil je nu met je leven’ steeds relevanter. Langzamerhand neemt het Nieuwe Leven steeds concretere vormen aan. De dromen van een fantast worden verruild voor dromen van een fantast op weg naar de wáárheid. En zo volgen we Anna op een weg die elke student al met al leert kennen – op een weg naar het einde van het eeuwige studentenleven. (Anne-Floor Scholvinck)

Anna Fantast is in mei dit jaar in eigen beheer uitgegeven. Het ligt bij Studystore en is voor 14,95 te bestellen op haar site  . 

 

Tip 2: Dare to excel!  - door Victor Hugenoot en Lodewijk de MedicusTip

Vera en Lydia Boonekamp zijn een tweeling en werken allebei al ruim 10 jaar aan de Universiteit Utrecht. De eerste als coördinerend secretaresse bij Sociale Wetenschappen, de tweede als management assistent bij Geneeskunde. Ze onderhouden een e-mailcorrespondentie als hun alter ego’s de hoogleraren Victor Hugenoot en Lodewijk de Medicus.

In het mailverkeer - geschreven in bijzonder Nederlands en medegeïnspireerd door de VPRO-serie Herenleed - steken de twee hoogleraren de draak met het onderwijs, de harde knip in het bama-systeem, hun onderzoek, de trends op de werkvloer en de omgangsvormen onder professoren.

Zo schrijft Lodewijk de Medicus aan Victor Hugenoot: Dare to Excel? Ik dacht effe dat u het over een computerprogramma van MS Office had, dat mijn secretaria onvoldoende beheerst en dus op cursus wordt gestuurd deur ondergetekende. […] Hier zijn ook studenten die in het geheel niet durven te excelleren, daar hebben wij dan weer cursussen veur! Wij hebben ook cursussen voor studenten en medewerkers die niet excellent willen zijn maar het wel zijn, da’s ook een groot probleem. Vind er maar iets op, man!

Of over de universitaire arbeidsvoorwaarden:“Ik werd zojuist weer es veur een voldongen feit gesteld. Een van mijn meewerkers wil zijn ouderschapsverlof alsnog opnemen, u weet wel: een papadag! […] Hebt u ook van dergelijke softies rondlopen of zit het ‘m weer in mijn androgyne geitenwollensokken instituut? (Victor Hugenoot)

Lodewijk de Medicus: “[…] Papadag. Hoe meer ik het weurd herhaal, hoe maller naar mijn idee de betekenis wordt.  […] De papadag is een eufemisme voor pyjamadag.”

De correspondentie is dit voorjaar in eigen beheer uitgegeven en volgens Vera Boonekamp gaat de verkoop naar alle tevredenheid. “We kunnen er nog niet stil van leven, maar het gaat wel aardig, ja, ja. Ha, ha, dat zou toch wat zijn hé? We zijn al met een tweede boekje bezig.” (Gwenda Knobel)

Dare to Excel! is voor 13,20 euro hier te bestellen.

 

Tip 3: Hoe haal ik mijn tentamen – door Rutger Bregman

“Een hoger cijfer in minder tijd” Zo luidt de oorspronkelijke ondertitel, die gesneuveld is vanwege opmaakbeperkingen. Het dekt echter wel goed de lading van het boek “Hoe haal ik mijn tentamen?” of in woorden van auteur Rutger Bregman, masterstudent Geschiedenis: “De kern van het boek is hoe je de weinige tijd die rest het beste kan invullen. Prioriteiten stellen dus.” Dat verklaart ook waarom het gros van de tips de laatste 24 uur voor het tentamen betreft.

Rutger is ervaringsdeskundige en daar heeft hij zich rijkelijk door laten inspireren. Met een bachelor Geschiedenis, een aantal vakken Filosofie, een bestuursjaar bij S.S.R.-N.U. en het volgen van de onderzoeksmaster History: Cities, States and Citizenship weet hij als geen ander hoe druk een student kan zijn. De opvatting dat je studententijd meer is dan studeren alleen leidde tot dit boek, waarin slim met je tijd omgaan centraal staat.

De tips, 30 in totaal, zijn vrij vanzelfsprekend, maar zoals Rutger beaamt “Niemand doet het!” Dat je, met een goede aanpak, zelfs een tentamen kan halen waar je niets vanaf weet blijkt uit tip nummer 27: twijfel nooit aan jezelf. Ook de overige tips zijn ontsprongen aan zijn eigen ervaring.

Het boek is zo dun dat het de kostbare tijd net voor het tentamen niet teveel opslokt, in tegenstelling tot veel andere studiegerelateerde literatuur. Het is dan ook, geheel in stijl, geschreven in één weekend. (Laura Tankink)

“Hoe haal ik mijn tentamen?” is te bestellen via online boekenwinkels en kost €9,95.

 

Tip 4: Samsam – door Hanneke Meerdink

“Stel, je bent een jaar of vijfendertig. Je hebt een boeiende baan, leuke vrienden, een fijn huis en een warme familie. Je hebt je leven aardig op orde en weet wat geluk is. Er is maar een ding dat je graag zou veranderen. Je mist het samenzijn met een geliefde.” Dit is een fragment uit het boek Samsam van communicatiemedewerker Hanneke Meerdink. In haar roman jaagt een single journaliste vastberaden het geluk achterna. Ze wil een man aan de haak slaan, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. “De motivatie voor mijn eerste boek was in eerste instantie vooral praktisch van aard. Ik had als single verscheidene avonturen beleefd met een aantal heren en wilde deze opschrijven voordat ik ze zou vergeten.”

Maar Samsam wil meer zijn dan alleen een boek over mannenjacht. Het gaat om haar persoonlijke ontwikkeling en haar strijd om echt vrij te worden om lief te hebben.

Samsam is uitgegeven in eigen beheer en is voor 18,95 te bestellen via haar site

 

Nog meer tips

DUB schreef al eerder een artikel over de satire Promo Sapiens van R. Dubois. Dit is een pseudoniem van gedragsbioloog Ruud van den Bos. De satire speelt zich af op de universiteit en laat een ambitieuze vrouwelijke collegevoorzitter op pijnlijke wijze kennis maken met de realiteit.

De nauwe relatie tussen liefde en vriendschap op een kleine wetenschappelijk instituut. Dat is het thema van de roman Iris die literatuurwetenschapper Maarten van Buuren schreef. Een sleutelroman, zo liet hij DUB in een interview weten, maar het verhaal speelt zich wel af in de Waalstad.

Joost de Vries maakt nu furore als journalist bij De Groene Amsterdammer. De voormalig student journalistiek en Geschiedenis kreeg met zijn roman Clausewitz veel aandacht. Hij zou de nieuwe Mulisch zijn. Hoofdpersoon Tim gaat voor zijn promotie-onderzoek op zoek naar cultschrijver Ferdinand LeFevbre. Trajectum had een interview met hem.

Al wat ouder is het boek De val van Hippocrates van de Utrechtse filosoof Menno Lievers. Deze roman beschrijft de ondergang van arts-assistent Erik Liefco in de jaren tachtig. Het verhaal krijgt thrillerachtige elementen door de beschuldiging dat Liefco al zijn patiënten omgebracht zou hebben. Lievers is met deze roman genomineerd voor Academica Literatuurprijs die op basis van lezersbeoordeling in september wordt uitgereikt.

Tags: boek

Advertentie