Screening sporters met hartfilmpje weinig zinvol

Het onderzoeken van sporters ter voorkoming van een plotselinge hartstilstand is weinig zinvol. Dit bljjkt uit promotieonderzoek van UMC-onderzoekers Margriet de Beus.

In verschillende studies laat De Beus zien dat het maken van een hartfilmpje (een electrocardiogram) bij sporters niet zinvol is om hartaandoeningen op te sporen. Het screenen van sporters met behulp van zo'n filmpje leidt tot veel vals positieve uitkomsten, wat volgens de promovenda alleen maar onnodige onrust veroorzaakt. Bovendien is een normaal hartfilmpje geen garantie op het niet krijgen van een hartaandoening in de toekomst.

Volgens de Utrechtse onderzoeker moeten sporters,willen zij plotselinge hartproblemen voorkomen, vooral oppassen als zij kampen met vermoeidheid en griepachtige klachten. Het is dan sterk aan te bevelen om het trainingsschema aan te passen. Haar onderzoek laat namelijk zien dat vermoeidheid en griepachtige klachten sterke risicofactoren zijn voor plotselinge hartproblemen.

Ook laat het promotieonderzoek zien dat de overlevingskansen van patiënten die getroffen worden door een hartstilstand tijdens lichamelijke activiteit beter is dan die van patiënten die in rust door een hartstilstand getroffen worden.

De Beus, die op 10 juni in Utrecht promoveert, startte haar onderzoek omdat naar schatting ieder jaar in Nederland ongeveer honderd sportende mannen en vrouwen tussen de 12 en 35 jaar overlijden, en omdat over de plotselinge dood van actieve sporters nog maar weinig bekend is. Sinds 2007 houdt zij zich in het UMC Utrecht bezig met de dataset SPORTCOR, die meer onderzoek naar hartaandoeningen bij en het risicoprofiel van sporters mogelijk moet maken.

In het Ublad zei De Beus twee jaar geleden: "Vragen waarop wij graag antwoord willen hebben, zijn onder meer of er bij de overledenen sprake was van aangeboren afwijkingen aan het hart en of er in de familie vaker hartproblemen voorkomen. Dat wij in ons onderzoek gegevens over plotse hartstilstand van sporters gaan combineren met hartfilmpjes is uniek. Dat wordt nergens anders in de wereld gedaan."

EH / Bron: Vereniging voor Sportgeneeskunde

Advertentie