Vijf Rubicon-beurzen voor Utrechtse onderzoekers

Onderzoeksfinancier NWO heeft deze week aan 31 jonge wetenschappers een Rubiconbeurs toegekend. Daarmee kunnen ze één tot twee jaar onderzoekservaring opdoen. Zeven buitenlandse laureaten besteden hun beurs in Nederland, de anderen, onder wie vijf Utrechtse onderzoekers, gaan naar het buitenland. 

Het Rubicon-programma heeft dit jaar een groter budget nu de Europese Unie meebetaalt via het programma ‘Marie Curie Cofund Action’. In elke van de drie toekenningsrondes kan NWO daardoor 2,9 miljoen euro verdelen. Van de 155 aanvragen zijn er in de eerste ronde 31 gehonoreerd, twintig mannen en elf vrouwen.

Het merendeel van de succesvolle kandidaten is kort geleden in Nederland gepromoveerd en vertrekt naar het buitenland. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn het populairst, gevolgd door Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland en Zwitserland.

Zeven onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling. Drie van hen zijn gepromoveerd in het buitenland. NWO hoopt de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken en zo de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent te stimuleren.

Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen elk 55.000 euro. Nederlanders die naar het buitenland gaan, krijgen een bedrag dat sterk varieert per gekozen bestemming.

Het Rubicon-programma is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak ("alea iacta est'), voorafgaand aan de zegereeks op zijn rivalen die hem twee jaar later later de uitspraak ‘veni, vidi, vici’ (‘ik kwam, ik zag, ik overwon’) ontlokte. De Rubicon-beurs is dan ook een opmaat voor de veni, vidi, en vici-onderzoeksbeurzen van NWO.

Hoger Onderwijs Persbureau / EH

De Utrechtse winnaars zijn Clara Elbers, Ilse Jongerius, Robbert Spaapen (allen UMC Utrecht), Theo Klimstra (Sociale Wetenschappen) en Fikadu Tafesse (Bètawetenschappen). Zie voor hun onderzoek de lijst met gehonoreerde projecten.

 

Tags: nwo | rubicon

Advertentie