Zit UU fout met Poolse arbeiders in De Uithof?

Waarom laat de UU toe dat hier gebouwd wordt met goedkope Poolse krachten terwijl vrijwel alle Nederlandse bouwvakkers werkeloos thuis zitten? Dat is volgens campuscolumnist Ruud Schotting geen duurzaam beleid.

Vrijwel iedere dag loop ik van de halte Botanische Tuinen van bus 28 (wat was bus 11 toch een hemelse zegen!) naar het Aardwetenschappengebouw. Dan loop ik langs de bouwput van ons nieuwe Geo-Bèta onderwijsgebouw. En dan hoor ik klanken die mij heel bekend voorkomen. Pools! Iedere dag weer. Niemand spreekt Nederlands, alleen Pools.

Die klanken doen mij denken aan mei 1990 toen ik voor het eerst van mijn leven naar een conferentie ging in Polen. Mijn baas en latere promotor zei: “Ga er heen en presenteer je onderzoek”.

Onwijs spannend! Voor het eerst van mijn leven in een vliegtuig! Een interessant land: Polen. Lech Walesa, een elektricien die op de Lenin Ship Yard in Gdansk werkte, werd in 1990 de president van Polen. Na een lange tijd van communisme. De sfeer van communisme hing echter nog ruimschoots in de lucht. Ik verbleef in Gdansk in een gebouw waar communistische hotemetoten vroeger vakantie vierden. Echt reuze gezellig: als je het lichtknopje aanraakte, sprongen 12 TL buizen aan. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen voor het slapen gaan. Maar zonder zonnebril was het eigenlijk onmogelijk om ook maar één bladzijde te lezen.

Nu hoor ik de Poolse taal in De Uithof. Ze zijn verbazingwekkend goed in hun werk, want in een paar maanden knutselen ze gewoon dat gebouw in elkaar. Alsof de onderdelen ergens in een verborgen schuurtje klaar staan en alleen maar even in elkaar gezet hoeven te worden.

Prachtig, maar ik word er ook heel triest van. Hoe is het mogelijk dat vrijwel alle Nederlandse bouwvakkers ontslagen zijn en in de bijstand zitten, terwijl Polen ingezet worden om ons prachtige gebouw te realiseren. Het is kennelijk goedkoper om Polen in een hotel te zetten en ze te laten werken tegen een triest minimaal loon dan Nederlandse bouwvakkers in te zetten

Het bedrijf dat het onderwijsgebouw in de wacht heeft gesleept is Züblin. Eerder hebben ze het Geo Laboratoriumgebouw ook mogen bouwen. Ik ken het bedrijf, want wat nog veel erger is, sorry maar ik ben een echte Rotterdammer, ze hebben ook het meest afschuwelijke bouwkundige Meesterwerk ooit (understatement) ‘De Rotterdam‘ van Rem Koolhaas in Rotterdam (mijn thuishaven), mogen bouwen. Züblin is een van origine Duits bedrijf met een beursnotering in Wenen, dat vermelden ze tenminste trots op hun website. Tja, wenen heeft inderdaad twee betekenissen, een met en een zonder hoofdletter.

Sinds het uitbreken van de crisis zitten er in Nederland minstens 50.000 bouwvakkers thuis, en niet optimistische schattingen verwachten dat er nog 27.000 bij komen in de komende twee jaar. (Bron: het Economisch Instituut voor de Bouw.)

Het zal wel weer iets te maken hebben met die verplichte Europese aanbestedingen, waar ook de UU niet onderuit kan. Maar we hebben als UU wel onze mond vol over duurzaamheid en andere prachtige maatschappelijke taken. Dus ik heb een heel simpel voorstel.

Laten we de volgende keer als er weer een groot UU-gebouw neergezet moet worden niet meer voor de goedkoopste optie kiezen, maar voor de meest duurzame. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar milieu en CO2-uitstoot, maar ook naar de inzet van personeel. Dan draagt de UU ook direct bij aan de duurzaamheid van de Nederlandse samenleving en aan het leven van vele mensen die wellicht niet direct tot onze doelgroep behoren, maar wel iets moois voor ons als UU kunnen betekenen. Doen zou ik zeggen!

Advertentie