Er is veel te weinig Utrechtse stadskunst

Kunst in de openbare ruimte. Volgens Chiem Balduk kan dat wel wat meer. Vooral op het Vredenburg en in het stationsgebied is het allemaal akelig kaal.

Utrecht heeft een rijke traditie van kunst in de openbare ruimte, zo beweert de gemeente zelf op haar site. Het Fonds Stadsverfraaiing, wat uiteraard een veel esthetischere naam is dan ‘openbare kunst’, zorgt daarvoor.

Echter, vraag een Utrechter of toerist naar bekende Utrechtse stadskunst en het blijft akelig stil. Dit heb ik onderzocht middels een handjevol proefpersonen, dus het is waar. Een enkeling durft misschien over de theepot op het dak van Hoog Catharijne te beginnen, de ander zegt wel eens marmeren beeldjes langs de Maliebaan te hebben zien staan.

We hebben uiteraard wel ‘wat’ kunst in de openbare ruimte, zoals de marmeren Herman – Utereg me stadje – Berkien op het Ledig Erf, maar geen enkel kunstbeeldje is een trekpleister of uitspringer. Vrij bijzonder, gezien het feit dat de stad kunst en cultuur, maar ook toerisme en grootstedelijke ontwikkeling, hoog in het vaandel heeft staan.

Bij de grootschalige herontwikkeling van het Stationsgebied is zelfs geen enkele vorm van kunst te bespeuren. Voor bouw en verbouw van Rijksgebouwen bestaat een percentageregeling van enkele procenten voor verplichte toepassing van kunst in de openbare ruimte, maar voor 'CU2030’ – het samenwerkingsverband van de gemeente, NS, ProRail, Jaarbeurs en Hoog Catharijne-eigenaar Klepièrre – geldt dit helaas niet. Er is 2,8 miljard gemoeid met dit project, daar kan best een paar tienduizendjes voor stadsverfraaiing bij toch?

Voor het Vredenburgplein is al een bewonersinitiatief gestart om er een monumentale fontein te plaatsen, zodat het rommelige marktplein enigszins cachet krijgt, maar rondom het station op de nieuwe stationspleinen blijft het akelig kaal.

Wat denk je van een metershoge Nijntje, naar het succes van de tijdelijke outdoor Nijntje-expositie vorig jaar? Geen toerist die daarmee niet een selfie maakt. Duidelijk is dat ‘groots’ goed profileert in het nieuwe stationsgebied, waar alles groots wordt, tegenover het ‘kleins’ en historische karakter van de binnenstad.

Ik ben geen kunstenaar, dus zal stoppen met het spuien van ideeën. Laat de gemeente de HKU maar bij elkaar roepen en laten meedenken aan de stadsverfraaiing, want Utrecht verdient een eyecatcher in het nieuwe centrum.

Het toekomstige Stationsplein Oost, tussen Hoog Catharijne en Utrecht CS, is een ideale locatie voor een mega-Nijntje

Advertentie