Vleesvrije maandag is betuttelend

Het is goed dat aandacht wordt gevraagd voor de negatieve milieugevolgen van vleesconsumptie, vindt columnist Lukas Brand. Maar een verbod gaat hem te ver.

Onlangs presenteerde de Green Office Utrecht (GOU) hun plan voor een "Meat Free Monday". Het GOU is een platform voor studenten en medewerkers om te werken aan duurzame ideeën voor de universiteit. Tegenwicht bieden aan de bio-industrie past dan ook perfect in dat doel. De GOU wil meer milieubewustzijn creëren, studenten en medewerkers inspireren hun vleesconsumptie te verminderen, een platform bieden om vleesvrije ideeën en recepten te delen en meer vegetarische en veganistische gerechten in de kantines krijgen. Prima doelen, lijkt mij, al moeten we niet te hard van stapel lopen.

Iedereen die enigszins verder komt dan een pasta-pestomaaltijd komt om in de opties voor “beter” eten. Superfoods, biologische producten en verpakkingsvrije winkels; goed zijn voor de wereld en voor jezelf is tegenwoordig helemaal hip. En terecht! Al veel te lang worden we lekker gemaakt met ongezonde, onnodige producten die net zo veel toevoegen aan ons leven als de nieuwste smartphones. Maar begrijp me niet verkeerd, de keuze mag wat mij betreft best blijven bestaan.

Ik hoop niet dat we binnenkort ons broodje kroket op maandag vaarwel kunnen zeggen. Een dergelijke pilot in Nijmegen leidde tot veel weerstand onder studenten, die de inperking van hun keuzevrijheid als betuttelend bestempelen. Een argument dat ik graag herhaal. Desalniettemin is daar binnenkort op maandagen geen vlees meer te verkrijgen, er bleek namelijk dat 70 procent van de eters wel degelijk een vleesvrije maandag ondersteunt.

Hier in Utrecht zie ik het liever niet zo radicaal verlopen. De GOU is vooralsnog alleen bezig met voorlichting en bewustwording, wat in mijn ogen alleen maar goed is voor het maken van beter geïnformeerde keuzes. Ook willen ze met Sodexo in gesprek om meer vegetarische en veganistische maaltijden te serveren, wat hopelijk verder uitgewerkt kan worden tot gesprekken over de prijzen van die maaltijden. Zodoende hoeft gezond gedrag niet afgedwongen te worden, maar kan het gestimuleerd worden door de gezondere alternatieven goedkoper aan te bieden. Iets waar ook de tegenstanders van een vleesvrije maandag in Nijmegen voor pleiten.

Meer en bewustere keuzes voor een beter (eigen) leven zijn een welkome investering. Het enige dat de universiteit dan nog hoeft te doen is een paar appeltjes naast de snoepautomaat leggen en ik ben helemaal tevreden.

Advertentie