‘Geven voor weten’ fiscaal niet aantrekkelijker

Uit alle mogelijke hoeken en gaten willen de lobbyisten van de kenniseconomie geld voor wetenschap en technologie lospeuteren. Daarom ging een commissie (de ‘task force’ Geven voor Weten) in opdracht van het Innovatieplatform bekijken of de belastingregels rond giften aan de wetenschap misschien ruimhartiger zouden kunnen.

Weldoeners mogen giften momenteel van hun belastingen aftrekken als die minimaal één procent en maximaal tien procent van hun totale inkomsten bedragen. De ‘task force’ wil dat de overheid de drempel van één procent en het plafond van tien procent afschaft. Volgens het kabinet zorgt het afschaffen van de drempel echter voor meer administratieve lasten, wat een averechts effect zou zijn.

En het plafond van tien procent is volgens het kabinet helemaal geen belemmering voor substantiële giften. De periodieke gift zou al voldoende mogelijkheden bieden voor belastingvrije donaties: wie vastlegt dat hij in minstens vijf kalenderjaren een bedrag schenkt aan een goed doel, mag zijn gulle gebaar volledig aftrekken.

Een aanbeveling die wel in vruchtbare aarde valt, is het afschaffen van b.t.w. op de detacheringskosten van wetenschappelijke medewerkers. Daar zou jaarlijks vijf miljoen euro mee gemoeid zijn. Het kabinet komt nog dit jaar met een regeling.

HOP