Enkeltje NL: Studeren in Nederland voor buitenlandse studenten niet gemakkelijk

Enkeltje NL: Studeren in Nederland voor buitenlandse studentenniet gemakkelijk

Dat er elk jaar meer buitenlandse studenten naar ons land komenen blijven heeft volgens een Nuffic-onderzoek weinig te maken methet internationale karakter van Nederland. Vooral deaantrekkingskracht van een vriendje of vriendinnetje is erg groot,zegt Paul Herfs, studentendecaan voor reguliere buitenlandsestudenten. Zo verliet Eva (23) Slowakije speciaal voor haarvriendje, die ze had leren kennen toen ze hier als au pair werkte.Nu woont ze twee jaar in Nederland. Mijn vriend heeft geen toekomstin Slowakije, dus hebben we besloten dat ik hier mijn studie Fransafmaak.

Toch komen de meeste buitenlanders voor het studeren naarUtrecht. Said (36) had een studie Natuurkunde in Marokko achter derug, maar vond die veel te theoretisch. Bovendien heb ik daar nietzoveel mogelijkheden om mijn carriere verder te ontwikkelen. Dat iknaar Nederland ben gekomen is puur toeval. Nadat ik drie kilopapier opgestuurd had naar de Universiteit Utrecht wilden ze mijhebben. Waarom? Misschien omdat ik goeie cijfers had?

Diploma

Of buitenlanders hier kunnen studeren is afhankelijk van hunvorderingen in de verplichte Nederlandse taalcursus en van hetdiploma dat ze in eigen land hebben behaald. Aurela Isufi (27) isin 1993 naar Nederland gekomen om Engels en InternationaleBetrekkingen te studeren. Ik heb in Albanie alleen de middelbareschool gedaan, maar dat gaf geen problemen. Dat diploma staatgelijk aan jullie vwo-diploma.

Een Afrikaans diploma willen ze niet zien, stelt JusticeLaryea(38). Hij rondde zijn studie Scheikunde af in Ghana en is nunegen jaar in Nederland. Ik deed onderzoek aan de TU Delft, maar ikwilde meer met mensen gaan doen. Ik besloot farmacie te gaanstuderen. Ik zou vrijstellingen krijgen, maar die heb ik nog steedsniet!

Qudratullah Alikhil (30) kwam drie jaar geleden als vluchtelingin Nederland aan. Als arts had hij vijf jaar werkervaring inziekenhuizen in Afghanistan en Pakistan. Eenmaal in Nederland wildehij niets liever dan weer arts zijn. Ik kreeg te horen dat mijndiploma en mijn werkervaring samen gelijk stonden aan vier jaargeneeskunde in Nederland. Ik had geen keuze; ik zou of straatvegerkunnen worden of arts, maar dan moest ik nog twee jaarstuderen.

Voorwaarde nummer een om hier te studeren blijft geld, zegtHerfs. Buitenlandse studenten moeten jaarlijks vijftienduizendgulden op hun bankrekening hebben of een partner die henonderhoudt. Volgens Herfs is Nederland internationaal gezien eengoedkoop land voor studenten. In de VS moet je met 25 duizenddollar aan komen zetten! Als asielzoekers een permanenteverblijfstatus krijgen van het Nederlandse ministerie van Justitie,hebben ze daarmee tegelijkertijd het recht op studiefinancieringgekregen. Tot hun dertigste levensjaar komen ze in aanmerking voorstudiefinanciering. Daarna bepaalt het University AssistentFund(UAF) of iemand een beurs van hen krijgt.

Qudratullah kon zijn cursus Nederlands volgen door steun van hetU-fonds (Commissie Sociale Zorg voor Studenten). Ik ben hier uitvrije wil gekomen, zegt Said. Toch geldt ook voor Said dat hij vande Commissie Sociale Zorg voor Studenten op voordracht van destudentendecaan een cursus Nederlands mocht volgen aan het JamesBoswell Instituut. Said: Maar het is moeilijk om te studeren metnul gulden. Ik mocht niet werken van de vreemdelingendienst. Het isde bedoeling dat je voor jezelf zorgt. Dat valt tegen als je vaneen derdewereldland naar een duur land als Nederland komt.

Said en Justice zijn beiden tijdens hun studie financieelondersteund door particuliere fondsen op voordracht van Paul Herfs.Justice kon wel farmacie gaan studeren, had ook wat geld gespaard,maar kwam geld tekort om Nederlands te leren. Maar ik liet me doorniks tegen houden. Hoewel het niet mocht werkte ik s nachts en gingik overdag naar school. Aurela: Een deel van mijn studie isfinancieel gesteund door verschillende stichtingen en instanties,waaronder de universiteit. Een andere deel van mijn studies moestik zelf betalen. Voor Eva was het belangrijk dat haar vriend garantvoor haar stond en kon aantonen dat hij voor haar zou betalen. Tochwerk ik 25 uur in de week, want ik wil niet dat hij alles voor mijbetaalt.

Kansen

Qudratullah: In Nederland krijg je geen kans, die moet jecreeren, afdwingen. Omdat ik zo graag wilde mocht ik bij eenNederlandse familie logeren voor onbepaalde tijd. Via hen kreeg ikcontact met een andere arts. Bij hem heb ik een jaar stage gelopen:ik leerde Nederlands en ik hielp patienten.

Eva: Als je geaccepteerd wilt worden moet je open zijn, alleswat in je zit laten zien en alles uitproberen. Maar dat is ook deNederlandse cultuur, zegt Said. Je moet altijd vechten om iets tekrijgen. En bewijzen welke mensen je kent. Het gevoel nietgewaardeerd te worden zit er bij hem nog wel in. Ik heb altijd hetgevoel dat ik onderschat wordt, omdat ik buitenlander bent.

Justice: Ik ben en blijf een zwart schaap tussen de witteschapen. Op een gegeven moment word je dan radicaal. Het is nietjouw wil om radicaal te zijn, dat moet je wel zijn. Ik laat me doorniemand dwarszitten en ik zou nooit stoppen met studeren dooromstandigheden. Ik heb het gehad met de bureaucratie, zegtQudratullah. Ze zeggen dat er een tekort aan artsen is, maar jebent niet welkom. Je moet echt een enorm doorzettingsvermogenhebben om al die nees te bevechten.

Toekomst

Iedereen met een vergunning tot verblijf wegens studie weet dathij of zij na het behalen van de felbegeerde bul ons land moetverlaten, tenzij ze een Nederlandse partner zoeken of een werkgevervinden die een permanente verblijfsvergunning wil regelen. Herfs:Zo'n werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat de buitenlandsewerknemer van grote waarde is voor het bedrijf en dat er geenNederlander of EU-kandidaat is die dat werk ook kan doen.

Tijdens mijn studie heb ik veel andere activiteiten ondernomenen zo ben ik in contact gekomen met mijn werkgever, zegt Aurela. Zewerkt nu bij East-West Parliamentary Practice Project te Amsterdam,een organisatie die zich bezighoudt met parlementaire uitwisselingtussen West- en Oost-Europa, maar wil uiteindelijk wel in Albaniegaan wonen en werken. Said werkt sinds april als ingenieur bijLucent Telecommunications en wil dit jaar zijn diploma halen. Omdathij nu een Nederlandse vriendin heeft, mag hij werken. Justice weetniet zeker of hij in Nederland wil blijven. Vanaf het begin pasteik niet in deze maatschappij. Ik heb op heel veel plaatsen gewerktin Nederland. Mensen krijgen vaste banen en salarisverhoging, maarniemand vraagt aan jou of je dat wilt. Je krijgt een knie op je kopen je komt nooit omhoog. Maar de ervaring die ik opbouw neem ikzeker terug naar mijn eigen land, om een ander perspectief latenzien. Het blijft 'home sweet home'.

Coralie den Adel