even kort

Promovendus in een DenkTank

Waarom?

"Met het oog op de stijgende zorgvraag door de vergrijzing, de toenemende technische mogelijkheden en stijgende kosten in de zorg is het belangrijk om het Nederlands zorgstelsel op de toekomst voor te bereiden. Het is immers niet ondenkbaar dat als de huidige trend zich ongewijzigd voortzet de gezondheidszorg op een bepaald moment te duur wordt of een te groot beslag op de beroepsbevolking legt. De zorg goed en toegankelijk houden is een belangrijke uitdaging voor onze samenleving. Wij willen nu gaan bekijken hoe dit kan voor chronische ziekten.".

Hoe ga je dat doen?

"Bij ŽŽn ziekte zijn veel partijen betrokken zoals zorgverleners, pati‘ntenorganisaties, zorgverzekeraars en overheden. Wij gaan bekijken hoe deze partijen op allerlei gebieden op een zo effici‘nt mogelijke manier kunnen samenwerken om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Daarin richten we ons op disease management bij vier veel voorkomende chronische ziekten: aandoeningen aan de luchtwegen, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, depressie en hartfalen. Van deze vier ziektebeelden onderzoeken we de mogelijkheden voor taakherschikking van alle disciplines. Elke aandoening heeft een eigen onderzoeksteam, ik zit in het team wat zich bezig gaat houden met hartfalen. Daarnaast denken we als groep als geheel na over de algemene kant van disease management, bijvoorbeeld het zorgstelsel waar iedereen mee te maken heeft."

Hoe heb je je voorbereid?

"Ik heb me goed ingelezen. Er is al veel literatuur over dit onderwerp verschenen. Op dit moment zijn we met alle DenkTankers op landgoed De Horst in Driebergen voor een zomerschool van twee weken. We krijgen inhoudelijke informatie over het onderwerp in de vorm van lezingen van experts. Verder besteden we veel aandacht aan de methode: Hoe gaan we het aanpakken? Waar ligt onze prioriteit? Vanuit wetenschappelijk oogpunt kijk ik normaal gesproken heel specifiek naar probleemstellingen, maar dit probleem is heel breed en complex. Ik vind het heel uitdagend om nu eens heel anders te werk te gaan. Daarnaast heeft deze zomerschool tot doel om elkaar beter te leren kennen. Dat is wel zo prettig als je twee maanden lang intensief gaat samenwerken. De Universiteit van Amsterdam heeft een ruimte beschikbaar gesteld waar wij mogen werken, al zal er ook veel onderzoek op andere locaties worden gedaan."

Wat denk jij te kunnen bijdragen?

"Volgens mij ben ik goed in staat om problemen van meerdere kanten te bekijken zonder in vastgegroeide patronen te denken. Dat is bij dit vraagstuk denk ik heel belangrijk."