Overeenstemming over faculteitsreglement dichtbij

De bespreking maandag in de commissie Strategie van de Universiteitsraad was de zoveelste in een lange reeks, waarin college en raad probeerden om een oplossing te vinden voor hun verschil van mening op dit punt. In het nieuwe model reglement staan de randvoorwaarden, waaraan de nieuw op te stellen reglementen van de zeven faculteiten moeten voldoen. Over vrijwel de hele linie kan het voor de zomer gepresenteerde model de instemming wegdragen van alle betrokkenen. Uitzondering vormen echter de bevoegdheden van de toekomstige hoofden van departementen. Omdat de leiding van de faculteit bij de decaan berust, terwijl de zeggenschap over onderwijs en onderzoek in handen is van de directeuren van de desbetreffende instituten, vragen verschillende betrokkenen zich af wat de functie van departementshoofd in de toekomst nog voorstelt.

Net zoals in eerdere besprekingen wees collegevoorzitter Van Rooy ook maandag weer op het feit dat het departementshoofd zowel zeggenschap krijgt over het personeel als over het geld van zijn of haar departement. Formeel mogen de onderwijs- en onderzoekdirecteur niet onder maar naast het departementshoofd komen te staan, diens zeggenschap over het geld geeft de laatste toch een zeer sterke positie, aldus de collegevoorzitter. Zij maakte de raadsleden echter meteen duidelijk dat er geen sprake kon zijn van de door hen gewenste hiƫrarchische verhouding tussen departementshoofd en directeuren.

De vergadering eindigde weliswaar zonder definitief standpunt van de raadsleden, maar met de toezegging van het college om op korte termijn een nieuwe versie van het reglement te produceren. In dat stuk, dat tijdens de plenaire vergadering van de Universiteitsraad op woensdag 30 augustus beschikbaar moet zijn, zal zoveel als mogelijk tegemoet worden gekomen aan de wensen van de raad. Gezien de toon van de discussie op maandag, en gezien het feit dat verschillende departementshoofden zich inmiddels tevreden hebben betoond met de door het college gedane concessies, lijkt niets de acceptatie van het model reglement meer in de weg te staan.

EH