Prijs erwtensoep rijst de pan uit

Een forse inflatiecorrectie, Margret, teamleider catering in het Minnaertgebouw!

"Dat klopt. Deze verhoging was ook onvermijdelijk. De erwten- en bruine bonensoep worden al jaren onder de prijs verkocht. Deze soepen zijn duurder, omdat het dikke soepen zijn, waarvan veel blijft 'hangen' in de soepterrines. Bovendien worden ze kant en klaar aangeleverd, wat ook duurder is."

Begrijpelijk toch, Wouter Bergmann Tiest, medewerker bij Bètawetenschappen en soepliefhebber.

"Wacht even hoor. Uit zo'n 10-liter bak, waar zo'n 66 kopjes van 0,15 liter uitgaan, werd voorheen dus voor 66 maal 75 cent is 49,50 euro verkocht. Nu levert dat 66 maal 1,19 euro 78,54 op, ofwel het equivalent van 104 kopjes voor de oude prijs. Betekent dat dus dat er voor 104 min 66 is 38 kopjes soep aan de wand van de bak blijft plakken?! Dat is 5,7 liter soep, ofwel een laag van bijna 2,5 centimeter aan de wand en de bodem van de bak! Misschien is het dan een goed idee om beter te schrapen, dan kan de prijs weer naar het oude niveau."

Beter schrapen Margret?

"Het heeft niet alleen te maken met de dikte van de soep. We hebben gewoon altijd te weinig gerekend voor deze soepen. Nu lijkt de prijs extreem hoog, maar dit is wel een eerlijke prijs. We zijn een non-profit bedrijf en zijn niet uit op winst."

Ga je nu minder soep eten, Wouter?

"De erwtensoep laat ik denk ik nu wel staan, uit principe. Het is lastig, want ik ben een groot soepliefhebber, maar soms moet je standvastig zijn en opkomen voor waar je in gelooft. En eerlijke soepprijzen, door geloof ik heilig in!"

Wat nu, hoofd Catering en Congressen FBU Harmen Strikwerda, als de erwtensoep geboycot gaat worden?

"Het hele soepenaanbod staat momenteel min of meer 'in de steigers'. We hebben in eerste instantie onvoldoende rekening gehouden met de afwijkende prijs van de snert, vandaar dat deze duurder is geworden. Ik

zal dit zo snel mogelijk opnieuw bekijken en indien mogelijk corrigeren."