wetenschap

Mannen en vrouwen ervaren chocola anders

Voor het snel groeiende aantal te dikke mensen zou het een uitkomst zijn: lekker eten dat weinig calorieën bevat, maar dat je toch snel een verzadigd gevoel geeft, zodat je bijtijds ophoudt met eten. Al vele jaren wordt gezocht naar methoden om de eetlust aan banden te leggen en daarbij staan vooral de hersenen in de belangstelling. Daar wordt namelijk onze eetlust gereguleerd en met name in de hypothalamus, een hersengebiedje ter grootte van een kers. Maar, is de vraag, werkt dat mechanisme bij mannen en vrouwen eigenlijk identiek.

Om meer te weten te komen over de rol van de hypothalamus voerde promovendus Paul Smeets de afgelopen jaren verschillende experimenten uit, waarbij proefpersonen glucose toegediend kregen. Door tegelijkertijd hun hersenactiviteit te meten in een MRI-scanner stelde Smeets een duidelijke samenhang vast tussen de activiteit van de hypothalamus en de mate van glucose van de proefpersonen.

Om te bepalen in hoeverre er sprake is van sekseverschillen gaf hij twaalf mannelijke en twaalf vrouwelijke proefpersonen net zo lang chocola te eten tot zij niet meer konden. Daarna gaf hij hen in de MRI-scanner chocolademelk te proeven. Het signaal bevestigde wat vaak wordt gezegd: chocoladeverzadiging beïnvloedt bij vrouwen andere hersengebieden dan bij mannen.

Smeets, die op 7 september op zijn onderzoek promoveert, waarschuwt voor hoge verwachtingen over een snelle toepasbaarheid van zijn resultaten ("in feite is dit heel fundamenteel onderzoek"). Maar, bevestigt hij, als er op basis van dit onderzoek ooit voedingsmiddelen op de markt komen, die snel een verzadigingsgevoel opwekken, dan suggereert dit laatste experiment dat dat voor mannen wel eens andere producten zouden moeten zijn dan voor vrouwen.