De scans van Joris de Brouwer

“Iedereen wil wel wat van ons. Of het nou cardiologen of chirurgen zijn: ze willen graag zien wat er van binnen met een dier aan de hand is en dat is nou precies waar wij ons mee bezighouden”, aldus Joris de Brouwer, radiologisch laborant en teamleider diagnostische beeldvorming aan de faculteit Diergeneeskunde.

“Deze afdeling is alleen toegankelijk voor bevoegd personeel, omdat er wordt gewerkt met straling. Dat ‘gesloten karakter’ zorgt voor een groot teamgevoel: als dierenverzorger, laborant en medisch specialist heb je elkaar nodig om tot de juiste beeldvorming te komen. Dat schept een band.”

Op zijn afdeling worden röntgenfoto’s, echo’s, MRI- en CT-scans gemaakt van zieke gezelschapsdieren (hond, kat, hamster) en paarden. “Veel van de apparatuur die hier staat is eigenlijk bedoeld voor mensen en hebben we aangepast aan onze eigen wensen. Denk bijvoorbeeld aaneen speciale scantafel voor de CT en MRI om het gewicht van een paard te kunnen dragen.”

Op de vraag wat het meest bijzondere dier is wat ze hebben gescand: “Ja, dan toch wel de dolfijnen uit het dolfinarium. Die kwamen in een groot bassin in een truck deze kant op en werden even uit het water gehaald voor de scan. Ondertussen kregen ze ijsblokjes te eten, zodat ze het niet te warm zouden krijgen. Dat zijn wel leuke dingen om mee te maken.”

Tags: de werkplek

Advertentie