De bestralingsruimte van Kim Boerkamp

Kim Boerkamp is specialist in opleiding bij de afdeling medische oncologie van de faculteit Diergeneeskunde. “Dit hondje heeft een neustumor en is al 14 keer bestraald. Vandaag is z’n laatste keer.”

We zijn in de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren, Yalelaan 108. Het hondje op de tafel in de bestralingskamer wordt niet meer echt beter. “Neustumoren zijn erg lastig te behandelen en vaak is de bestralingsbehandeling vooral bedoeld om de tumorgroei af te remmen. Dit hondje heeft hierna - gemiddeld - nog zo’n 1,5 jaar te leven.”

De behandelingen zijn erg kostbaar, maar er wordt bijna geen winst op gemaakt: “Dit kost een paar duizend euro en veel eigenaren zijn niet verzekerd. Je merkt dan toch dat de band met hun hond of kat echt speciaal is, want ze hebben het er voor over.”

Boerkamp is sinds 2008 bezig met haar promotieonderzoek naar de erfelijkheid van bepaalde tumoren bij retrievers; golden retrievers en labradors. Door het doorfokken van de honden komen specifieke bindweefseltumoren meer voor bij het ‘retriever-ras’.

Zelf heeft Boerkamp twee golden retrievers. Is ze niet bang dat haar honden ook kanker krijgen? “Het zou natuurlijk kunnen, maar ik ben er niet banger voor doordat ik er onderzoek naar doe. Elk ras heeft zijn eigen problematiek. En daarbij: 1 op de 3 honden krijgt kanker, dus niet alleen retrievers worden er het slachtoffer van.”

Advertentie