De koffietafel van Ineke Braakman

Ineke Braakman is Hoogleraar Cellulaire Eiwitchemie en werkt in het Kruytgebouw. Het praten met andere wetenschappers over de opzet en resultaten van het onderzoek is een belangrijk onderdeel van haar werk. 

Wie ben je en wat doe je?
Hoogleraar Cellulaire Eiwitchemie bij het departement Scheikunde. Als hoogleraar is het een van mijn taken om met collega's over hun onderzoek te praten.

Waar is deze werkplek?
Dit is de koffietafel voor onze vleugel in het Kruytgebouw, die wij delen met onze buren van Fysische en Colloïdchemie.

Wat is opvallend aan deze werkplek?
Het is eigenlijk geen officiële werkplek, maar wel heel representatief voor ons werk. Wetenschap is een enorm sociale bezigheid. Mijn groep doet onderzoek aan eiwitvouwing en moleculaire chaperonnes en dat houdt in dat aio's, post-docs, analisten en studenten experimenten uitvoeren in het lab. We bespreken wat de belangrijkste vragen zijn om aan te werken en de optimale proeven om die vragen te beantwoorden. Verder praten we over technische aspecten van die experimenten en discussiëren we over de interpretatie van de resultaten.

Al dat praten gebeurt overal waar we zijn. Aan de koffietafel en bij de borrel zweven gesprekken van de smaak van de koffie of wijn via de spannende proef van gisteren en via de loodgieter die de lekkage moest verhelpen naar dat prachtige artikel dat iemand gelezen heeft en aan de groep wil presenteren. Die besprekingen zijn misschien nog wel belangrijker en productiever dan de officiële werkbesprekingen die we ook regelmatig hebben.

Advertentie