De bouwsteentjes van Chris Evers

Chris Evers is promovendus chemie en bestudeert in de microscopiekamer het gedrag van minuscule deeltjes.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Chris Evers en ik ben promovendus bij het Van 't Hoff Laboratorium voor Fysische en Colloïdchemie. Daar bestudeer ik met Wilem Kegel hoe minuscule deeltjes spontaan geordende structuren vormen. In de natuur komt dit veel voor. Virussen produceren bijvoorbeeld bouwstenen die zichzelf spontaan in elkaar zetten als een nieuwe virus. Wij bootsen deze zelf-assemblage na met plastic deeltjes. Dit doen we enerzijds om virussen beter te begrijpen en hopelijk te kunnen voorkomen dat virussen zichzelf in elkaar zetten. Anderzijds zouden dit soort materialen uiteindelijk ook gebruikt kunnen worden zodat computerchips of zonnecellen zichzelf spontaan in elkaar zetten.

Waar is deze werkplek?
Dit is het microscopiekamer op de zevende verdieping van het Kruytgebouw. De temperatuur is er altijd 22 graden, dus het is hier ook in de zomer aangenaam. Er zijn geen ramen, dus je wordt in ieder geval niet door het uitzicht afgeleid.

Wat is er bijzonder aan je onderzoek?
Bouwstenen van virussen zijn zo klein dat je ze met normale microscopie niet kunt zien. Onze deeltjes zijn echter precies groot genoeg om met de microscoop te zien, tegelijkertijd zijn ze zo klein dat ze zich nog ongeveer als virusbouwstenen gedragen. Met de microscoop kunnen we volgen hoe de bouwstenen zich gedragen en kunnen we zelfs zien hoe geordende structuren in elkaar worden gezet. Om de deeltjes nog beter te volgen, geven we ze vaak een kleurstof. Door zo'n kleurstof geeft het sample op de foto een groen licht.
Ook kunnen we met deze microscoop nieuwe deeltjes maken terwijl we ze bekijken. Hier ben ik met Burak Eral mee bezig. We beschijnen dan een vloeistof met licht uit de microscoop en kunnen zo deeltjes met allerlei vormen maken.
 

Tags: de werkplek

Advertentie