De luistertaal van Jan ten Thije

Jan ten Thije is universitair hoofddocent interculturele communicatie bij het Departement Talen, Literatuur en Communicatie.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jan ten Thije. Ik coördineer het masterprogramma Interculturele Communicatie (ICC) en ben kerndocent bij de bacheloropleiding Communicatie en Informatiewetenschappen (CIW). Sinds afgelopen septemberben ik teaching fellow internationalisering bij Geesteswetenschappen.

Waar is deze werkplek?
Deze heerlijke, maar moeilijk te vinden kamer met uitzicht op de Domtoren bevindt zich in het gebouwencomplex aan de Trans. De archiefkast bevat onder meer ordners van cursussen die ik aan Technische Universiteit Chemnitz heb ontwikkeld. De drie Trabi’s op de vensterbank herinneren aan mijn onderzoek naar biografische interviews over de fameuze DDR-auto.

Wat is er bijzonder aan je onderzoek?
Tegenwoordig richt mijn onderzoek zich op luistertaal of lingua receptiva.  Dat is de communicatiestrategie, waarin mensen verschillende talen spreken, maar elkaar wel kunnen verstaan op basis van voldoende receptieve vaardigheid in de taal van de ander. Mijn onderzoek combineert etnografisch met experimenteel onderzoek. Luistertaal is een heerlijk onderwerp. Aanvankelijk weten de mensen niet waarover je spreekt, maar als je het uitlegt, blijkt vrijwel iedereen er zelf ervaring mee hebben opgedaan. In het kader van het Teaching Fellowship en door deelname aan het USO Project Internationalisering probeer ik na te gaan welke rol luistertaal en andere vormen van meertalig onderwijs kunnen spelen in de internationaliseringsambities van de Universiteit Utrecht. 

Tags: de werkplek

Advertentie