De deeltjesversnellers van Charlotte Vogt

Charlotte Vogt, promovendus in de Anorganische Chemie en Katalyse, neemt soms haar hele proefopstelling mee naar het buitenland om onderzoek te doen met deeltjesversnellers. Teruggekomen in Utrecht moet ze de berg data gaan analyseren.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik heet Charlotte Vogt en ben promovendus in de Anorganische Chemie en Katalyse. Ik doe onderzoek aan katalysatoren, stofjes die een chemische reactie kunnen bespoedigen. Denk hierbij aan het schoonmaken en bruikbaar maken van vieze aardolie, of aan het omzetten van biomassa naar brandstoffen. Maar ook, en daar doe ik nu zelf onderzoek naar, hoe kunnen we onze enorme CO2 uitstoot omzetten naar bruikbare stoffen?”

Waar is deze werkplek?
“Deze foto is genomen in het David de Wiedgebouw op de Uithof (Utrecht), maar ik ben niet aan deze plek gebonden. Het bijzondere aan deze cel is dat hij mij de hele wereld over brengt.”

Wat is er bijzonder aan jouw onderzoek of aan jouw werkplek?
“Een deel van mijn onderzoek doe ik bij synchrotrons (deeltjesversnellers) die over heel de wereld verspreid staan. Die hebben we nodig omdat we met dat speciale licht dingen kunnen zien die we in het lab niet zouden kunnen zien.

“De hele proefopstelling wordt dan ingepakt en meegevlogen naar bijvoorbeeld Californië in de VS, Japan of Zwitserland. Hier hebben we vaak maar erg kort de tijd om de proefjes goed te laten werken, waardoor je bijvoorbeeld een paar dagen weinig tot niet slaapt. Wanneer je dan naar huis gaat, als alles goed is gegaan, heb je een berg met data bij je waar je vervolgens soms een half jaar tot een jaar mee bezig bent om het uit te werken. Dit maakt onderzoek doen erg spannend, en je komt ook nog eens op hele bijzondere plekken.”

Advertentie