De champignons van Aurin Vos

Hoe teel je meer champignons met zo min mogelijk compost? Dat onderzoekt bioloog Aurin Vos in het Kruytgebouw.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Aurin Vos en ik werk als promovendus bij Microbiologie van het departement Biologie. Mijn promotieonderzoek gaat over de afbraak van compost door de schimmeldraden van de champignon. De compost wordt verteerd waarna nutriënten door de schimmeldraden naar de paddenstoelen getransporteerd worden. Echter, niet alle nutriënten in de compost worden afgebroken. In het project richten wij ons op het identificeren van het plantenmateriaal dat intact blijft. Vervolgens onderzoeken we of we de champignon kunnen aanpassen om de afbraak te verbeteren. Hierdoor hopen wij uiteindelijk meer champignons per kilogram compost te produceren; wat een enorme afvalstroom voorkomt.

Waar is deze werkplek?
“Dit is de koude kamer in de westvleugel van de vierde verdieping van het Kruytgebouw. Hier bewaar ik de compost en rogge doorgroeid met schimmeldraden van de champignon die ik gebruik voor experimenten. Wij hebben een fijne samenwerking met een aantal compostproducenten in Nederland die deze materialen ter beschikking stellen.”

Wat is er bijzonder aan jouw onderzoek ?
“Nederland zit in de absolute wereldtop op het gebied van compost- en champignonproductie. Gedurende mijn onderzoek heb ik een mooie inkijk gekregen in de champignonindustrie in Nederland. Zowel aan de kant van de compostproductie als aan de kant van de champignonboer. Binnen de industrie is al ontzettend veel gedaan aan compostverbetering. Kortom, men is op een punt aangekomen waarbij het heel moeilijk is om nog verbeteringen aan te brengen zonder fundamenteel begrip van compostafbraak. Binnen ons project hebben we de gelegenheid om met moderne chemische en biologische technieken het proces van champignonproductie te bestuderen. De samenwerking met en toegankelijkheid van de champignonindustrie maakt dit project echt uniek.”

Tags: biologie

Advertentie