CNN: Utrecht is beste fietsstad van de wereld

De stad Utrecht is volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN de meest fietsvriendelijke stad van de wereld. Utrecht laat steden als Sevilla, Montreal, Kopenhagen, en Berlijn achter zich.

De ranking van CNN is gemaakt door het Deense fietsenrijdersbond Copenhagnize. De helft van de top 20 bevindt zich in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Denemarken.

 Utrecht passeert Amsterdam omdat de horde toeristen het voor de fietsers niet makkelijk maken. Voorkeur gaat dus uit naar onze stad omdat bijna de helft van alle verplaatsingen met het zadel plaatsvinden. Bovendien vindt CNN het bijzonder dat de stad net is gestart met de bouw van de grootste fietsenstalling van de wereld die plek moet gaan bieden aan 12.500 fietsen.

De fietser in Utrecht staat op gelijke voet met de voetganger, een helm en speciale kleding voor de veiligheid zijn niet nodig vanwege de vele vrijliggende fietspaden.

De bekende Engelse fietsblogger Mark Treasure vond het opvallend dat men zich in Utrecht op alle leeftijden met de fiets voortbeweegt. “Ik kan het me moeilijk voorstellen dat jonge kinderen als hier in het centrum van een Britse stad zouden kunnen fietsen, laat staan dat ze er ook nog zo gelukkig en ontspannen uitzien en het allemaal zo gewoon lijkt te zijn” schrijft hij.

Ook Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond vindt het geen gek idee dat Utrecht internationaal hoge ogen scoort. “Je ziet in Utrecht echt veel mensen op de fiets en minder autobezit. Bovendien zijn er goede ontwikkelingen zoals de nieuwe fietsenstallingen, de fietsstraat naar De Uithof en de snelfietsbaan bij het Merwedekanaal.”

Toch ziet Van der Steenhoven nog wel verbeterpunten. “De chaotische situatie bij het station kan ècht niet", vindt hij. “Je zou de fietsers over de busbaan moeten laten fietsen.”

De Fietsersbond riep enkele jaren geleden Zwolle uit tot fietsstad van Nederland. Maar aan die strijd deed Utrecht niet mee.

Advertentie