DUO snuffelde in reisgegevens studenten

DUO heeft ten onrechte reisgegevens van studenten opgevraagd bij Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart. Dat meldt de Volkskrant vandaag op zijn voorpagina na een tip van reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV.

Intussen is de basisbeurs afgeschaft, maar derdejaars en ouder hebben hem nog. Als zij nog bij hun ouders wonen, kunnen ze frauderen door een ander adres op te geven. Dan krijgen ze de hogere basisbeurs voor uitwonenden. Dat scheelt ruim tweeduizend euro per jaar. Al met al zijn er miljoenen mee gemoeid.

Verdachte studenten bekijken
De controleurs van DUO willen reisgegevens van verdachte studenten bekijken, zodat ze kunnen zien waar de studenten elke dag naartoe reizen. Maar volgens de rechter is dat verzoek niet goed onderbouwd en schendt dit de privacy.

Eerder verloor DUO de ene rechtszaak na de andere omdat de organisatie onbevoegde controleurs op pad had gestuurd voor een huisbezoek (controleurs die niet bij DUO in dienst waren). Daarom bedacht de dienst een andere manier om op fraudeurs te jagen, blijkt uit het  vonnis.

Translink heeft na de uitspraak van de rechter geen gegevens meer verstrekt, schrijft het bedrijf op zijn website, en DUO heeft geen gegevens meer opgevraagd. Eerder zou het om vijf à tien verzoeken per week gaan, aldus Translink tegen de Volkskrant.

Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV vraagt vandaag bij de Autoriteit Persoonsgegevens om nader onderzoek.

Onacceptabele schending van de privacy
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg is boos. “Het is echt onacceptabel dat de privacy van tientallen studenten op deze manier geschonden wordt”, zegt voorzitter Rhea van der Dong. Getroffen studenten moeten gecompenseerd worden, aldus het ISO.

Advertentie