Om faillissement te voorkomen

Faculty Club verliest zelfstandigheid en wordt onderdeel van de UU

facultyclub
Afgelopen jaar vierde Faculty Club haar 25-jarig bestaan. Foto DUB

Door de coronaperiode is de vereniging Helios in financiële problemen geraakt. Om een faillissement te voorkomen en de activiteiten van de Faculty Club voor de toekomst te behouden, heeft het bestuur van de vereniging voorgesteld om de vereniging op te heffen en de Faculty Club onder te brengen bij de universiteit. Op 14 maart zal de algemene ledenvergadering hierover beslissen. 

De vereniging Helios is in november 1998 opgericht en kreeg de Faculty Club als centrale ontmoetingsplaats voor alumni en medewerkers van de universiteit en voor maatschappelijke organisaties die binding met de UU hebben. De Faculty Club heeft een huiskamer in het Academiegebouw voor evenementen, ontmoetingen, lunches en diners. Daarnaast organiseert de vereniging allerlei activiteiten, zoals een maandelijks Happy Hour, lezingen en themadiners. Ook beheert de vereniging enkele zalen die verhuurd worden.

Door de verenigingsstructuur kan de club geheel onafhankelijk van de universiteit opereren. UU-medewerkers krijgen hun lidmaatschap van de UU, alumni betalen contributie. Een belangrijk deel van de inkomsten komt binnen door verhuur van enkele zalen in het Academiegebouw. 

Tijdens de coronaperiode vielen deze inkomsten weg en slonken de reserves naar nul. De vereniging kon daarna nog wel activiteiten organiseren, omdat een deel van de vaste lasten al door de UU betaald worden, zoals het salaris van de clubmanager. Hoewel de financiën na coronatijd iets beter werden, is het geen houdbare situatie en dreigt de vereniging failliet te gaan.

Vandaar dat wordt voorgesteld de Faculty Club onder te brengen bij het Woonbedrijf van de UU, waarmee de gezamenlijke directies van Vastgoed & Campus en het Facilitair Service Centrum bedoeld worden. Het idee is dat de activiteiten op die manier kunnen worden voortgezet.

Toch was er de afgelopen maanden onder de leden wel wat ongerustheid. Bij de oprichting was niet voor niets gekozen voor een verenigingsvorm. In hoeverre kan de Faculty Club nog wel zelfstandig blijven opereren? En zal de vreemde eend in de bijt bij bezuinigingen niet een makkelijke prooi zijn? Voorzitter Ronald Bleys, tevens hoogleraar Anatomie bij de faculteit Geneeskunde, ziet dit gevaar niet zo. “Ook in de nieuwe structuur blijft er een bestuur en een programmacommissie. We hebben dan wel geen leden meer, maar zoeken naar een andere vorm. Alumni zullen zich moeten registreren als belangstellende.” 

Bij de laatste ledenvergadering in februari stemden alle aanwezige voor. Dat was niet rechtsgeldig omdat formeel twee derde van de bijna vierduizend leden aanwezig moest zijn. Dat hoeft niet bij de tweede vergadering op 14 maart. Daar zal hoogst waarschijnlijk instemming volgen, al werd in februari door leden gewaarschuwd afspraken goed op papier te zetten.     

Advertentie