Raad van State stelt UU in gelijk

Geen uitzondering voor chronisch zieken bij toelatingstoets

Geneeskundestudent leert reanimeren in 2016, foto DUB
Foto DUB

De vrouw deed vorig jaar mee aan de toelatingsprocedure, maar slaagde er niet in een plek voor het collegejaar 2023-2024 te bemachtigen. In haar zaak bij de Raad van State betoogde zij dat ze zich door haar chronische ziekte niet voldoende had kunnen voorbereiden. Het resultaat van de kennis- en inzichttoets was daardoor lager uitgevallen. 

Volgens de vrouw handelt de UU in strijd met de wet gelijke behandeling. De universiteit had naar haar mening bijvoorbeeld een herkansing kunnen aanbieden. Door het ontbreken van dergelijke regels is er geen gelijk speelveld voor alle deelnemers, stelt ze.

De UU ontkent niet dat deelnemers benadeeld worden als zij een ziekte hebben, maar zegt geen uitzonderingen op te kunnen nemen in het selectiereglement. Daarmee handelt de universiteit niet in strijd met de wet gelijke behandeling, vindt de Raad van State. Die wet stelt namelijk ook dat een organisatie niet verplicht is speciale voorzieningen aan te bieden wanneer dat een te grote belasting is.

Door per studiejaar voor alle kandidaten één selectiedag aan te bieden, probeert de universiteit juist alle kandidaten een gelijke kans te geven, zo luidt het oordeel van de Raad van State. Bovendien moeten aankomende studenten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. De invoering van meerdere toetsmomenten zou daarom een aantasting van de belangen van andere kandidaten zijn. 

Advertentie