Nobelprijswinnaars vragen EU niet te bezuinigen op wetenschap

Meer dan veertig Europese Nobelprijswinnaars vragen de regeringsleiders van de Europese Unie in een open brief niet op wetenschap te bezuinigen.

“Indien het EU-budget voor onderzoek en innovatie sterk verlaagd wordt, riskeren we het verlies van een generatie van getalenteerde wetenschappers, juist op het moment dat Europa ze het hardst nodig heeft”, aldus de ondertekenaars van de brief. “Investeren in kennis is de enige manier om de Europese welvaart op lange termijn veilig te stellen.”

Over een maand vergadert de Europese Unie over de begroting voor de periode 2014-2020. De Nobelprijswinnaars vrezen dat de geplande verhoging van het budget voor wetenschap naar tachtig miljard op het laatste moment zal worden afgeblazen vanwege de financiële crisis.

“Zeker in crisistijd kan er in de nachtelijke uurtjes van zo’n EU-top nog van alles gebeuren”, zegt Hans Chang, directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in de Volkskrant. Hij vindt dat premier Mark Rutte zich de brief van de Nobelprijswinnaars moet aantrekken. “Rutte wil dat Nederlandse wetenschappers meer onderzoeksgeld uit Europa halen. Maar dan moet dat geld daar natuurlijk wel zijn.”

De brief is mede ondertekend door de Nederlandse fysicus van Russische afkomst Andre Geim, die in 2010 de Nobelprijs voor de natuurkunde won.

Advertentie