Pictogram vraagt fietsers verlichting aan te zetten

In Nijmegen liggen drie pictogrammen op het fietspad om fietsers te herinneren aan hun verlichting. foto ANWB

“We hebben dit eerder in Nijmegen gedaan. Daar gebruikten we drie pictogrammen. Deze lagen op wegen richting het centrum”, legt onderzoeker Danny van der Roest van Maverick uit. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het stimuleren van gedragsverandering. “Het resultaat was dat 12,7 procent van de fietsers die zonder licht fietsten dat aanzette na het zien van deze pictogrammen.”

In Utrecht wordt het onderzoek vervolgd. Hier komt één pictogram op het fietspad bij de Neude en een op het fietspad op de Weg tot de Wetenschap. “Er is voor die plekken gekozen omdat daar veel fietsers langskomen, studenten in het bijzonder”, aldus Van der Roest. “Vooral binnen die groep is het niet-aanzetten van fietsverlichting een groot probleem. En dat levert nogal eens gevaarlijke situaties op.”

Uit eerder onderzoek blijkt dat in studentensteden maar 22 procent van de mensen daadwerkelijk met verlichting fietst op de momenten dat het moet. Ook liet de ANWB in 2016 een onderzoek uitvoeren waarin 67 procent van de automobilisten aangaf die winter een onveilige situatie te hebben meegemaakt met slecht verlichte fietsers. En dat terwijl het voor mensen een kleine stap is om hun verlichting aan te doen, zegt Van der Roest.  “De meeste fietsers hebben wel de juiste intenties, alleen volgt het juiste gedrag niet. Het pictogram herinnert de fietsers eraan hun licht ook echt aan te doen.” 

Het onderzoek van Maverick is gericht op mensen die wel licht op hun fiets hebben, maar dit niet aanzetten wanneer zij in het donker fietsen. “Het aanschaffen van verlichting is een ander probleem." Waarom mensen hun fietslampjes niet aandoen, is lastig te onderzoeken volgens Van der Roest. “Je krijgt dan onbetrouwbare antwoorden, omdat mensen doorgaans slecht op hun eigen gedrag kunnen reflecteren.”
 

Advertentie