Sociaal Wetenschappers kunnen straks ook staand werken

Dertig zit/sta-bureaus installeerde de faculteit het afgelopen jaar voor proefpersonen die wilden experimenteren met de nieuwe manier van werken. Sommige deelnemers hadden fysieke klachten, anderen waren op zoek naar wat meer beweging tijdens hun werkdag.

Deelnemer HR-adviseur Ellen Rooseboom (zie foto) had geen fysieke malheur. Ze hoopte vooral energieker te blijven gedurende haar werkdag door af en toe van werkhouding te veranderen. Dat lukt. “Als ik even een mentaal zetje nodig hebt, dan ga ik staan.”

De pilot was een groot succes, volgens afdelingshoofd Huisvesting & Services Miranda van Heesch. Deelnemers waren blij met de mogelijkheid om te werken in een wat actievere houding en staand te overleggen of even wat mail weg te werken. Gemiddeld stonden deelnemers zo’n twee uur per dag, zo wordt geschat.

Veel niet-deelnemers lieten bovendien weten óók interesse te hebben in een dergelijk bureau. Van Heesch: “We merken dat de vraag groeit.”

Op basis van de bevindingen is besloten om de komende jaren voor alle medewerkers zit/sta-bureaus aan te schaffen wanneer het bestaande meubilair vervangen moet worden. Ook bij uitbreiding van het aantal werkplekken worden dergelijke bureaus aangekocht. Bijkomende voordeel: de zit/sta-bureaus zijn bijna de helft goedkoper dan de huidige bureau’s.

Volgens Van Heesch moet de introductie van de nieuwe bureaus gepaard gaan met goede informatievoorziening over het gebruik ervan. De pilotfase wees uit dat sommige medewerkers koudwatervrees toonden en de zit/sta-bureaus niet durfden te gebruiken wanneer proefpersonen afwezig waren. “We zullen medewerkers informeren over hoe de stafunctie van het bureau optimaal kan worden benut. Dat kan onder meer door de bureau’s na gebruik op stahoogte in te stellen."

Lees ook het verhaal van DUB-stagiair Robert Urbaschek over zijn zittende tijd aan de UU.

Tags: gezondheid

Advertentie