Waar zitten de fietsknelpunten van Utrecht?

Fietsen op de Heidelberglaan, foto Gwenda Knobel

Hoe snel fiets jij van A naar B? Waar moet je op deze route lang wachten voor bijvoorbeeld een rood licht of een oversteek zonder verkeerslichten? Dit soort zaken moeten binnenkort duidelijk zijn als de data zijn verwerkt van een onderzoek naar het fietsgedrag van de Nederlander.

Maandag 14 september begint een landelijk onderzoek naar de fietsritten die Nederlanders maken. Tijdens de zogeheten fietstelweek kan elke fietser zijn fietsgedrag in kaart laten brengen. Hoe vaak zit je op de fiets? Hoe lang fiets je en van welke wegen maak je gebruik? En belangrijk: waar op die route ziten punten die vertraging opleveringen?

De onderzoekers willen de verkregen gegevens gebruiken om fietsroutes in kaart te brengen en deze eventueel te verbeteren. De plaatselijke afdeling van de Fietserbond hoopt dat ook veel mensen uit de regio Utrecht meedoen om hier het wegennet voor fietsers te verbeteren.

Fietsers die mee willen werken aan het onderzoek, moeten een app op hun mobiele telefoon installeren.  De ‘App de fiets’ registreert een week lang alle fietsbewegingen. De data worden voor het onderzoek geanonimiseerd.

Het onderzoek is een initiatief van verschillende provincies, stadsregio’s, het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de Fietsersbond en het hogeronderwijsinstituut NHTV. Onder twintig deelnemers wordt een nieuwe fiets verloot.

Advertentie