Lip wat?

Lip dub. Nee, het heeft niets met het Digitale Universiteitsblad te maken. En ook niet met de bibliotheek, want het is echt lip en niet lib. Het heeft wel met lippen te maken.

Een lip dub is een kort filmpje, in één take opgenomen, waarin de verschillende deelnemers (die vaak op ludieke wijze door het beeld lopen of dansen) een liedje playbacken. De term is in 2006 bedacht door Jakob Lodwick (de man achter Vimeo) en sindsdien zijn er duizenden filmpjes gemaakt die het predicaat ‘lip dub’ dragen (en die vooral goed te vinden zijn in Youtube- sorry Vimeo!) - wat veel is als je je bedenkt dat het maken van zo’n filmpje van een paar minuten al snel weken tot maanden voorbereidingstijd kost.

Heel interessant, maar wat heeft dit met de universiteit te maken? In 2008 bedachten een aantal Duitse studenten het project University LipDub. Onder het motto What do you do after studying maakten ze een filmpje waarin het voor eens en voor altijd duidelijk moest zijn dat studeren niet saai is, maar Spaß macht. Het eerste University LipDub filmpje, dat ze natuurlijk zelf maakten, is goed geproduceerd, maar de studenten zien er nogal gewoontjes en grijzemuizerig uit. Van een knallend feest is op de universiteit van Furtwangen ook geen sprake- het oogt allemaal nogal braaf. Toch is er een bescheiden hype ontstaan rondom het project, en toen enkele Nederlandse universiteiten aan de lip dub gingen, besteedde de NOS er zelfs een itempje aan.

Nu is het moeilijk om niet vrolijk te worden van studenten die zo trots zijn op hun universiteit dat ze er “spontaan” promotie voor gaan maken, maar ik vraag me af wat het nu echt doet voor de uitstraling van de betreffende universiteit. Ik heb een middagje lip dubs zitten kijken, en toen ik het filmpje van de Universiteit van Wageningen zag, kreeg ik toch een beetje last van plaatsvervangende schaamte. “This Lipdub shows what studying at Wageningen University in the Netherlands is all about...” Ik hoop voor de studenten aan de WUR dat dit niet het geval is, want ik zie in dit filmpje maar twee opties: lekker feesten en paaldansen  met de hotties, of op een sport- of mimeclubje met de notties.

Natuurlijk heeft je studietijd niet alleen met boeken en tentamens te maken maar ook met feesten en biertjes. Van het voorlichtingsfilmpje over het studentenleven van onze eigen universiteit loopt de gemiddelde scholier vermoedelijk ook niet echt warm. Maar is er geen mooie tussenweg te bedenken, waarin zowel onze vele uitstekende docenten en goede studievoorzieningen aan bod komen als ook het Utrechtse uitgaanscircuit? Ik wacht met smart op een Utrechtse lip dub. Wie gaat de uitdaging aan?  

Advertentie