Ook een kapotte klok .....

'De Landelijke Studentenvakbond is de belangenbehartiger voor alle studenten in het Nederlandse Hoger Onderwijs (HBO WO).’ Als je ‘LSVB’ intikt op Google, is dit motto de eerste zin die je onder ogen krijgt. Het zou de LSVB sieren als ze ook oog zouden hebben voor de toekomstige student en de toekomst van het land in het algemeen.

Te vaak lijkt hun agenda gericht te zijn op het de student zo makkelijk mogelijk te maken, zonder na te denken over de implicaties van hun standpunten voor de ‘kenniseconomie’ Nederland. Zo steunde de LSVB eind 2009 de Groningse protesten tegen het invoeren van een Bindend Studieadvies. Een vreemde opstelling, omdat een BSA een win-winsituatie is: De student wordt beschermd tegen een lakse start op de universiteit (de kans dat je als student na vier jaar studeren een bachelor op zak hebt is twintig procent groter aan een universiteit waar een BSA geldt) en de kans dat de Universiteit een groot deel van haar budget kwijt is aan lakse studenten wordt er een stuk kleiner door. Zowel voor de student van nu als voor de samenleving als geheel zou het BSA dus een prima maatregel zijn.

Ook hun dogmatische opstelling rond het afschaffen van de studiefinanciering is bijna lachwekkend. De hele Haagse politiek is het er – buiten verkiezingstijd! - over eens: de stufi gaat eraan. Er wordt geharreward over de vraag hoe, maar dat het gaat gebeuren is een feit. En dat is prima, want waarom zouden mensen die hun kansen op een succesvolle carrière gaan vergroten daarvoor gratis geld van de staat krijgen? Het ideale moment dus om een effectieve lobby te starten om een zo verstandig mogelijk leenstelsel in te voeren, met extra bonussen voor toptalent en de garantie dat de 1 a 2 miljard Euro die dit oplevert rechtstreeks het Nederlanders Hoger Onderwijs in stroomt. Maar wat doet de LSVB? Ze schrijven een protestenquête uit waar – héél verrassend – uit komt dat een flink aantal studenten niet zou gaan studeren zonder die smak gratis geld, en gaan vervolgens actie voeren om de stufi te behouden, waardoor ze zichzelf buiten spel dreigen te zetten. Niet bepaald de opstelling die ik verwacht van een club die mijn belangen schijnt te behartigen.

Akkoord, soms hebben ze een aardig standpunt – zoals het protesteren tegen het vrijgeven van het collegegeld van de tweede studie, waarbij de ambitieuze student die een tweede master wil volgen ontmoedigd wordt – maar de redding van hun reputatie is dit niet. Immers, ook een kapotte klok geeft twee maal per etmaal de juiste tijd aan.

Met hun afkeer van competitie, selectie en investeren in je eigen toekomst, moet de LSVB er voor waken een tweede FNV te worden: Een organisatie die tegen beter weten in vast blijft houden aan de verworven rechten van een kleine groep ten koste van de (toekomstige) samenleving. Misschien is het dus tijd om dat motto wat uit te breiden, Jasmijn?

Advertentie