Wil jij ervaring in het ziekenhuis opdoen? Wil jij, als vrijwilliger, helpen bij het voorkomen van acute verwardheid bij ouderen in het ziekenhuis?

Het Diakonessenhuis (locatie Utrecht en Zeist) zoekt vrijwilligers die willen meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek om acute verwardheid bij oudere patiënten in het ziekenhuis te voorkomen. Het onderzoek heet HELP (Hospital Elder Life Program).

Met jouw hulp kunnen ouderen in het ziekenhuis hun geheugen trainen, hun conditie op peil houden en zo goed mogelijk blijven bewegen. Allemaal belangrijke voorwaarden om acute verwardheid (ook wel delier of delirium genoemd) te voorkomen. Voor elke oudere die risico loopt op delirium wordt een plan op maat gemaakt. Als vrijwilliger voer je dat plan uit, samen met de patiënt. Dat kan betekenen samen een stukje wandelen, een praatje maken, samen eten of bijvoorbeeld een spelletje doen. Als vrijwilliger kun je veel verschillende patiënten tegenkomen en vaak zie je een patiënt maar één keer.

Voor je aan de slag gaat op de afdeling, krijg je een scholing aangeboden. Op de afdeling zul je samenwerken met de afdelingsverpleegkundigen en wordt je ondersteund door vrijwilligerscoördinatoren.

Je hoeft geen medische opleiding te hebben of te volgen. Wel is het belangrijk dat je het leuk vindt om met ouderen te werken, een goed inlevingsvermogen hebt en een vriendelijke houding. We verwachten een gemiddelde minimale inzet van drie uur per week, het liefst voor een periode van minstens een half jaar. Je kunt zelf kiezen welke dagen je wilt werken en welke dienst. Er zijn diensten van 11.00-14.00 uur en van 17.00-20.00 uur, zeven dagen per week. We verwachten dat een vrijwilliger ook af en toe in het weekend kan.

Voor meer informatie kun je terecht op de website: www.help-delierpreventie.nl. Hier kun je vragen stellen aan de onderzoeker en je aanmelden als vrijwilliger.