Verkiezingskoorts op de campus

In een theaterzaal in Westwood – een wijk in het westen van Los Angeles die voor het grootste deel bestaat uit de University of California Los Angeles campus – aanschouw ik voor het eerst Donald Trump aanhangers in levende lijve. Ze bestaan echt. Ik voel  mij gelijk een stuk minder op mijn gemak in hun aanwezigheid, hun woede en felheid. Normaal zie ik de beelden op een computer-, telefoon- of televisiescherm die ze letterlijk en figuurlijk op afstand houdt,. Nu zijn ze mij te dichtbij.

Dat de verkiezingen voor de deur staan, is op de campus zelf vooral te merken door de oproep die de universiteit doet op studenten om zich te registreren. Elke dag kom je vrijwilligers en studenten zelf tegen bij wie men zich ter plekke kan inschrijven.

Vote for Our Future roept ook de startpagina van de UCLA-website voor medewerkers en studenten op. De debatten worden live uitgezonden in studentencomplexen, er wordt een informatieavond georganiseerd voor internationale studenten om kennis te maken met het Amerikaanse politieke systeem en de aankomende verkiezingen. Docenten weten altijd wel een manier te vinden om Trump te verwerken – lees beledigen – in hun uitleg. Het leeft op de campus en het is duidelijk dat de universiteit er alles aan doet om alle studenten die kiesgerechtigd zijn zich te laten inschrijven.

Ik woon op een complex van de University Cooperative Housing Association, die zich sterk maakt voor een woonomgeving gericht op inspraak en samenwerking. Zodoende trekt het, behalve internationale studenten die vooral op de lage huurprijzen af komen, een bepaald soort mensen aan.

Dat merk je aan de Amerikanen die er wonen. De meesten die ik tot nu toe heb gesproken hebben allemaal op Bernie Sanders gestemd in de voorverkiezingen en de keuze waar ze nu voor staan is geen gemakkelijke. Zeker, Trump wordt voor gek verklaard en niemand die hem als president wil hebben, maar Hillary is ook niet bepaald geliefd.

Sommigen weigeren op haar te stemmen om zo Trump tegen te werken. Hillary aanhangers zijn er hier echter ook te vinden en een enkele Libertarian. Een Trump-supporter heb ik nog niet kunnen bekennen. Misschien houden die zich wel stil op dit socialistische bolwerk. Dat zou voor het eerst afwijken van het beeld dat ik van ze heb. Politiek is een populair onderwerp in de eetzaal en ik heb al geregeld het Nederlandse politieke systeem uitgelegd aan Amerikanen, die zich verwonderen over de verscheidenheid aan partijen en de coalitievorming.

Interessant is het, om dit van zo dichtbij te mogen meemaken en dat nog wel in de dichtstbevolkte en zodoende invloedrijkste staat van het land. Maar belangrijk is het voor ons als internationale studenten niet. Wij houden ons vooral bezig met het beste uit onze korte tijd in Los Angeles te halen, presidentsverkiezingen of niet.

Advertentie