Geurhinder: landelijk en lokaal | Di. 20 maart 2018 | 09:00 - 17:00 Landelijk Geurcongres 2018 | HAS Hogeschool | Onderwijsboulevard 221, 5223 DE 's-Hertogenbosch 

Geuren spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de leefomgeving. Vaak in aangename zin, maar regelmatig ook niet. Een belangrijk effect van ongewenste geur is hinder, variërend van ergernis tot slaapverstoring. Het congres ‘Geurhinder: landelijk en lokaal’ op 20 maart 2018 belicht de mogelijkheden om overlastsituaties te verminderen.

 

Uit grote landelijke hinderenquêtes door de jaren heen blijkt geur een belangrijke bron van hinder te zijn. In recentere ‘Gezondheidsenquetes’ van de GGD wordt ook naar omgevingsfactoren als geur en geluid gevraagd. Dit maakt het mogelijk om nu ook op gemeentelijk in plaats van op nationaal niveau een beeld van belangrijke geurveroorzakers te geven.

Tijdens het congres worden verschillende bronnen van geur besproken, zoals weg- en vliegverkeer, horeca, buren, landbouw en industrie, open haarden en BBQ en vuurkorven. Daarbij is ook oog voor de relatie met andere bronnen van hinder, bijvoorbeeld geluid of trillingen. Aan de hand van beide onderzoeksmethoden wordt vervolgens ingegaan op de mogelijkheden om hinder en slaapverstoring door geur te vóórkomen.

Voor meer informatie: https://www.vvm.info/geurcongres