Lezing georganiseerd door SIB Utrecht

9 oktober - 19:45u tot 21:30u - Instituto Cervantes (Domplein 3, Utrecht)

Precies vijftig jaar geleden ontstond er een golf van vrijheid, gelijkheid en meer democratie. Overal ter wereld kwam het volk in opstand tegen de traditionele instituties en braken jongeren met oude conventies om te bouwen aan een andere samenleving. 

Nu misschien wel meer dan ooit is het belangrijk de revoltes van toen te herdenken. De idealen van 1968 eindigden aanvankelijk in onderdrukking in Oost-Europa en desillusie in het Westen. Toch zijn vijftig jaar later veel van de idealen van toen gemeengoed geworden. Hoe kan het dan dat ze nu weer onder druk staan? In tijden van terrorisme lijkt vrijheid moeilijk te combineren met veiligheid, een open samenleving lijkt lastig te verdedigen als vluchtelingen in groten getale op Europese kusten stranden. Wat is er over van de gelijkheid in onze liberale democratie? En hoe zit het met die seksuele vrijheid? 

Kortom, wat is er nog over van de hervormingsidealen van toen? Waar waart de geest van '68 nog rond? Op 9 oktober gaan we hierover in gesprek met onder meer journalist Roel Janssen. Dit jaar publiceerde hij het boek '1968: You Say You Want a Revolution'.

Na de lezing is er een borrel bij Café Hemingway!