Deze UU’ers deden het: studeren aan een prestigieuze universiteit


Pieter-Jan Sterenborg: Je hebt in één klap een omvangrijk sociaal netwerk

Pieter-Jan heeft een master Britse en Europese geschiedenis aan Oxford afgerond en promoveert nu aan Cambridge op de neutraliteitspolitiek van België en Nederland in de 19de eeuw. Zijn bachelors Engels en Geschiedenis heeft hij aan de UU gedaan.

Wat vond je het leukst?
Ik vond het collegesysteem dat ze in Oxford en ook in Cambridge hebben het leukst en het meest onderscheidende ook ten opzichte van de UU. Je leeft samen met een kleine gemeenschap van vijf- à zeshonderd mensen waarmee je alle sociale voorzieningen deelt, zoals een eetzaal en bibliotheek. Je hebt in een klap een breed en omvangrijk sociaal netwerk.

Is het zwaarder dan studeren aan de UU?
Het is niet perse zwaarder, maar vooral intenser en intensiever. Dat heeft met het studieritme te maken. De studieblokken zijn kort en voor de vakken moet je dus in korte tijd veel doen. Bovendien wilde ik ook alles uit mijn tijd in Oxford halen en ik heb dus ook meegedaan aan allerlei sociale activiteiten. Een avondje netflixen was er niet bij.  

Wat vertel je in de kroeg aan vrienden uit Nederland?
Ik wilde eigenlijk niet met allerlei zuipverhalen aankomen, maar hier toch eentje. Een Duitse huisgenoot van mij wilde op een avond nog op stap gaan om een afzakkertje te pakken. Hij is startend ondernemer, dus had al een groter budget. Maar in Oxford sluiten alle pubs al om 23 uur en het was 2 uur ’s nachts. De nood was echter zo hoog, dat hij op een gegeven moment zelfs overwoog om een hotelkamer te boeken alleen voor de minibar. Juist omdat iedereen zoveel mogelijk uit zijn jaartje Oxford wilde halen, kreeg je de meeste absurde situaties.  

Heb je tips? Is er een succesrecept?
Nee, strikt genomen is er geen succesrecept, de eisen verschillen sterk per studierichting. Een belangrijke tip is wel om op tijd te beginnen met het aanmeldproces en de voorbereidingen daarvan. Het aanmeldproces is veel werk en als je dat net tijdens je tentamenweek moet doen, is dat beroerd. En wat je absoluut niet moet doen is pas over het financiële plaatje na gaan denken als je je koffer aan het inpakken bent. In de UK studeren is duur, maar er zijn allerlei beurzen, ook in Nederland. De aanmeldprocedure voor deze beurzen is alleen ook al vroeg in het jaar, dus daar moet je zeker niet te laat mee beginnen want dan mis je de boot.

En het is goed om tijdens je voorbereidingen, al eens een kijkje te nemen bij het NWS, een organisatie voor Nederlandse studenten in het buitenland.



Suze Bloks: ‘Alle toetsen van het jaar maak je aan het einde van het jaar’

Suze heeft vorig jaar haar master toegepaste wiskunde aan de London School of Economics (LSE) afgerond. Momenteel is ze bezig met het afronden van de Legal Research Master aan de UU en is ze verwikkeld in aanmeldprocedures voor een PhD-positie. Haar drie bachelors rechten, wiskunde en filosofie heeft ze ook aan de UU gedaan.

Wat vond je het leukst?
Ik heb echt een geweldige tijd gehad aan LSE! Het leukste was om in zo’n internationale omgeving te wonen en te studeren. Ik woonde in huis met bijvoorbeeld een Canadees, een Pakistaan en een meisje uit het Griekse deel van Cyprus. Veel verschillende culturen dus en nu, een half jaar later, heb ik er veel internationale vrienden aan over gehouden.

Is het zwaarder dan studeren aan de UU?
Met mijn wiskunde bachelor aan de UU had ik een behoorlijk goede basis. De eerste periode was voor mij daardoor niet zwaar.

De tweede periode daarentegen wel, maar dit komt door het Engelse systeem en niet echt door de zware vakken. Alle toetsen van het jaar moest je aan het einde van het jaar, in een maand, maken. Dat in combinatie met prestatiedruk, levert wel stress op.

Wat vertel je in de kroeg aan vrienden uit Nederland?
Ik ben nog niet veel terug in Nederland geweest, maar ik zou vertellen dat ik met de dansvereniging van LSE voor zeshonderd man optrad. Maar het optreden was niet eens het leukste, in de kleedkamers hielden we dance battles waarbij studenten van allerlei culturen en achtergronden hun dancemoves lieten zien. Het was net alsof ik in een dansfilm zat. Heel bijzonder!

Heb je tips? Is er een succesrecept?
Ik zou studenten aanraden om veel te ondernemen en initiatieven te nemen. En natuurlijk je interesses te volgen. Nog een goede tip is om mensen aan te spreken en te vragen naar hun ervaringen aan de universiteit waar jij wilt studeren. Onlangs hebben twee mensen mij bijvoorbeeld via LinkedIn benaderd.

En even om te relativeren, vergeet niet dat je nooit hoort wat mensen niet is gelukt. Ik heb eens een boek gelezen van een professor over zijn cv of failures, dit werkt heel ontnuchterend.

Is het een aanrader?
Suze Bloks zegt: Jazeker, absoluut! En vergeet niet, de leuke herinneringen blijven en niet het harde werken dat er misschien ook bij hoort.



Merel Lefferts: ‘Oxford heeft natuurlijk een heel goede naam’

Merel heeft eerst in Utrecht aan UCU gestudeerd en een master Nanomaterials gedaan. Voor haar PhD heeft ze de overstap naar Oxford gemaakt, waar ze nu ook bezig is met haar postdoc. Haar proefschrift ging over het gebruik van polymeren en nanodeeltjes bij het maken van gassensoren.

Hoe ben je in Oxford beland? Ging het vanzelf of heb je het bewust zo gepland?
Tegen het einde van mijn bachelor had ik wel al bedacht dat het leuk zou zijn om een tijdje in het buitenland te studeren en tijdens mijn master heb ik mij aangemeld. Ik wilde graag naar de UK, dus ik heb mij daar bij meerdere universiteiten aangemeld. Ik heb uiteindelijk voor Oxford gekozen, omdat ik mij bij een heel interessant project aan kon sluiten. En Oxford heeft natuurlijk ook gewoon een heel goede naam.

Wat vertel je in de kroeg aan vrienden uit Nederland?
Ik vertel eigenlijk altijd over de Boatrace, een jaarlijkse roeiwedstrijd op de Thames tussen de beste ploegen van Oxford en Cambridge, dat is echt mijn vetste ervaring hier. Ik zat in de damesploeg van Oxford en met mijn ploeg trainden we twaalf keer per week.

Heb je tips? Is er een succesrecept?
Als je overweegt om je aan te melden, zou ik zeggen gewoon proberen! Langere tijd in het buitenland studeren is echt een mooie ervaring. En tips, je moet het natuurlijk goed doen tijdens je studie en het moet passen bij je interesses. En tijdens de aanmelding moet je echt jezelf zijn, ze prikken er anders zo door heen.

Jij doet nu een postdoc, wat zijn mede-PhD’s gaan doen?
Velen van hen zijn aan de universiteit blijven hangen en doen daar onderzoek. Anderen werken voor een onderzoeksbedrijf of werken als consultant. En weer anderen zijn iets totaal anders gaan doen en werken bij een bank bijvoorbeeld. Best verschillend dus eigenlijk.


Advertentie