Fit zonder sportschool of sportclub: ‘Instagram staat vol met workouts’

Foto's DUB

Vierdejaars geneeskundestudent Jorn (24) zet zijn scooter voor het bootcampveld in De Uithof. Minstens drie keer per week rijdt hij van zijn kamer in Kanaleneiland naar dit veldje aan de Leuvenlaan voor een sportsessie van een half uur. Normaal gesproken fitnest hij in sportcentrum Olympos, maar dat is nu geen optie. Hij kijkt naar de enige andere sporter op het veldje. “Nu is het heel rustig, maar soms is het veldje helemaal vol met studenten.”

Naast trainen op het bootcamppark gaat Jorn elke week naar buiten om een half uur te hardlopen. Dat raadt hij studenten aan die ook slecht dagenlang binnen kunnen zitten. “Hardlopen kan je goed doen in een park, en met vrienden is het gezelliger. Of ga een stukje fietsen.”

De workout van Jorn bestaat deze donderdagmiddag uit krachtoefeningen zoals optrekken en dippen om zijn armspieren te trainen. Inspiratie voor zijn workout haalt hij van het internet. “Thuis heb ik online video’s gekeken van mensen die aan het trainen zijn en daarbij let ik op welke oefeningen zij doen. Daarvan maak ik mijn eigen schema’s.”

Door het coronavirus kan Jorn geen colleges volgen, ook niet online. “Ik heb nu weinig te doen, alles zit dicht. Van stilzitten word ik onrustig en daarom verplicht ik mezelf om te sporten.”

‘Van veel binnen zitten ,kan je al snel depressief worden’

Ook derdejaars Psychology Ariana (23) blijft niet graag dagenlang binnen. Zij fietst samen met een vriendin drie keer per week een half uur door het bos van Rhijnauwen, vlak naast De Uithof. Op de dagen dat ze haar fiets laat staan volgt ze yogasessies van een uur op haar kamer. “Op Instagram zijn veel yogaleraren of personal trainers te vinden die live lessen geven. Die zijn gratis en je hebt er geen speciale spullen voor nodig, niet eens een yogamat.”

Normaal gesproken gaat ze met haar vrienden naar Olympos voor een groepsles yoga, pilates of ballet, maar nu zit ze veel op haar kamer in De Uithof. “Dan is het fijn om even op te staan en te bewegen. Ik ga graag naar buiten voor wat frisse lucht, zeker als de zon schijnt. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mij, ook al vind ik het moeilijk om niet te snacken tijdens het studeren. En van veel binnen zitten ,kan je al snel depressief worden.”

‘Binnen sporten vind ik saai, ik wil lekker kunnen bewegen’

De 24-jarige masterstudente Neuroscience & Cognition Maria heeft net de eerste versie van haar scriptie opgestuurd en wacht bij de Cambridgeflat op een vriendin om samen een stuk te lopen. Twee keer per week maakt zij een wandeling van 20 kilometer en ze gaat elke week naar haar vriend uit Leidsche Rijn voor een fiets- of skeelertocht. In de zomer skeelert ze wat vaker. “Binnen sporten vind ik saai, ik wil lekker kunnen bewegen. En ik wil geen overlast veroorzaken voor mijn onderburen.”

Sport samen met anderen, zegt Maria. Het is gezelliger en dan bedenk je geen smoesje om het toch niet te hoeven doen. Maar loop niet te dicht bij elkaar. “Daar let ik ook op tijdens het wandelen. Als er een tegenligger aankomt, gaan mijn vrienden en ik achter elkaar lopen zodat we nog steeds anderhalve meter afstand houden. Als ik met mijn vriend ben, vind ik dat wel moeilijk en dan houd ik me er niet aan.”

Ook Jorn op het bootcampveld volgt dat RIVM-advies niet altijd op. “Het valt wel mee hoeveel mensen doodgaan aan het coronavirus”, zegt hij.

‘De meeste lessen zijn kort zodat mensen sneller geneigd zijn om mee te doen’

Olympos plaatst elke dag een nieuwe workout op het YouTubekanaal van het sportcentrum, zoals een kwartier boksen of een dansles van veertig minuten. Want ook de sportschool in De Uithof moet voorlopig dicht blijven. Sommige video’s zijn speciaal gemaakt voor studenten die alleen een kamer hebben en andere zijn heel geschikt voor ouderen.

Trainer Harrie de Jong heeft die workouts in elkaar gezet en alle spullen voor de opnames geregeld. Die vinden wel in het sportcentrum plaats. Tijdens het filmen van de sportsessies is hij de regisseur. De Jong is voor de lessen voor ouderen en de body- & shape-trainingen wel het gezicht.

De thuisworkouts bedacht hij met zijn collega’s vlak nadat het kabinet vorige maand bekendmaakte dat alle horeca en sportscholen nog diezelfde avond op slot moesten. “Dat was wel even schrikken, maar we wilden mensen actief houden. De maandag na het besluit van het kabinet zijn we de eerste trainingen gaan filmen en twee dagen later kwam de eerste video online. De meeste lessen zijn kort zodat mensen sneller geneigd zijn om mee te doen.”

‘In plaats van een gewicht kun je een flesje water gebruiken’

De sportschool is naast de opnames alleen nog open voor onderhoud. En ook dan mogen er niet te veel mensen binnen zijn. Directeur Cees Verhoef werkt een paar dagen per week in zijn kantoor om het een en ander te regelen. “Hier was ik niet op voorbereid, we hebben het ook nog nooit meegemaakt. We moeten met zijn allen improviseren, maar gezondheid gaat voor. Ook thuis kun je sporten: in plaats van een gewicht kun je een flesje water gebruiken en een stoel kun je gebruiken voor dips.”

Het liefst zou Verhoef de sportlessen blijven geven in een park. “Maar dan kan iedereen komen sporten en staan mensen te dicht op elkaar. Met videolessen kan je veel beter afstand houden want dat doet iedereen gewoon thuis.”

Ook De Jong heeft liever dat iedereen genoeg afstand van elkaar houdt. “Ga buiten wandelen of fietsen, maar niet in een bos want daar is het te druk. Zoek iets actiefs op in huis. Pak bijvoorbeeld de Nintendo Wii uit de kast of bepaal voor jezelf hoeveel push-ups of crunches je op een dag wil doen. Plan elke dag een vast moment waarop je in beweging bent.”

Advertentie