Internationals vinden moeilijk een kamer: ‘Het was heel stressvol’

Foto: Shutterstock bewerkt door DUB

Dat het vinden van een kamer in Utrecht lastig is, is een understatement. Het is daarom niets zomaar dat studentenprijswinnaar Daan Rovers zich inzet voor betaalbare en comfortabele studentenwoningen. Uit de door kenniscentrum Kences gepubliceerde Landelijke monitor studentenhuisvesting bleek dat er in 2020 een tekort was van 22.000 studentenwoningen in Nederland. Als het aantal studenten in het hoger onderwijs blijft groeien, loopt ook dat tekort op. Men verwacht dat er in 2024-2025 50.000 woningen te weinig zullen zijn.

De verwachting is dat er de  komende jaren zeker meer  - en ook internationale - studenten bijkomen. Het aantal Nederlandse studenten nam de afgelopen acht jaar jaarlijks met gemiddeld 2 procent toe. Maar het aantal buitenlandse studenten groeide jaarlijks gemiddeld met 7 tot 11 procent. Aangezien studeren in het Verenigd Koninkrijk een steeds duurdere grap wordt vanwege Brexit, is de verwachting dat er steeds meer Europese studenten de Nederlandse universiteiten weten te vinden. Dit zorgt ook voor meer druk op de studentenhuizenmarkt. Niet alle Nederlandse studenten hebben per se een kamer nodig, maar wie uit een ander land komt, móet onderdak hebben.

Licht aan het eind van de tunnel
Toch is er licht aan het eind van de tunnel. De afgelopen tijd zijn er honderden kamers opgeleverd. Zo leverde SSH in 2020 het mammoet op, een ruimte met 300 kamers in Utrecht-Oost. Ook het voormalige Ouderijn ziekenhuis is vorig jaar omgetoverd tot een studentencomplex met 600 kamers. "Je ziet dat er echt dingen gebeuren, maar de druk op de markt blijft hoog. Ondanks alle nieuwe gebouwen”, zegt Lamkin, die als beleidsmedewerker al 13 jaar met dit onderwerp bezig is. Maar binnenkort komen er nog meer kamers: een gebouw met 639 kamers in Overvecht wordt in oktober opgeleverd. Er wordt ook gewerkt aan een studentencomplex met 200 kamers bij de kruising van de Opaalweg en de Waterlinieweg. In het visiedocument van de gemeente over het Utrecht Science Park, staat dat er tot 2040 vierduizend woningen bijkomen. Daar vallen de negenhonderd studentenappartementen in High Five in De Uithof onder waarvan de bouw begint in 2022. “We hebben hier een grote, mooie campus die wel wat levendigheid kan gebruiken”, aldus Lamkin.

Tot die tijd zullen alle studenten, en de internationals in het bijzonder, creatief moeten zijn in het vinden van een kamer. “Lees alle informatie op de site van de UU. Scroll er niet even snel doorheen! Zorg dat je op de hoogte bent van de Nederlandse situatie, want het is waarschijnlijk totaal anders dan je gewend bent”, adviseert Lamkin. Mocht je dan nog met vragen zitten, kun je altijd contact opnemen met de Studentenservice.

Zo snel mogelijk
Lamkin kan het niet genoeg benadrukken: ga zo snel mogelijk op zoek naar een kamer. “Wacht niet tot iedereen gaat zoeken. We adviseren studenten die alleen nog maar overwegen om in Utrecht te studeren zich ook meteen in te schrijven bij SSH Long Stay. Gelukkig doen studenten dat ook steeds vaker.” Bij SSH Long Stay komt degene met de meeste inschrijftijd bovenaan de wachtlijst te staan. Dus: hoe langer je staat ingeschreven, des te groter de kans op een uitnodiging voor de hospiteer- of kijkavond. De wachttijd schommelt tussen de 18 en 30 maanden.

Op 2 september sprak DUB met een aantal internationale studenten op de speciaal voor hen georganiseerde informatiemarkt. Een groot deel van de studenten nam het advies op de website van de UU ter harte. “Ik kreeg mijn kamer in juni”, vertelt de Spaanse uitwisselingstudent Sarah. Daar heeft ze verstandig aan gedaan, meent Lamkin. “Als je voor het begin van het collegejaar al een kamer kan krijgen, neem die dan. Denk vooral niet ik heb die nog niet nodig er komt er nog wel één, want dat kan tegenvallen, want er zijn zoveel andere gegadigden. Bereid je er dus op voor dat je een paar maanden huur kwijt bent, voor je studiejaar begint.”

Maar vroeg beginnen is geen zekerheid voor succes. “Ik ben al sinds mei aan het zoeken op Facebook en Kamernet. In de meeste gevallen krijg ik geeneens een antwoord”, zegt Theresa uit Duitsland, die hier Economics & Business Economics studeert. “Ik zit nu samen met een vriendin in een Airbnb. Dat kost mij 200 euro per week. Volgende week heb ik wel een kijkavond, maar dat is de enige die ik tot nu toe heb kunnen regelen.”

Theresa. Photo: DUB

De Keniaanse Global Sustainability Science-student Jenna begon nog eerder. “Ik zoek sinds februari naar een kamer. Ik probeerde het via de SSH, maar daar was alles binnen een paar minuten vergeven. Daarna probeerde ik het via Facebook en sites die de UU aanraadt. Uiteindelijk lukte het om iets in Zeist te vinden, maar na een inbraak in het huis heeft de huisbaas besloten om het helemaal niet meer te verhuren. Dus moet ik weer gaan zoeken. Nu woon ik bij een oom in Eindhoven. Dat is elke dag een flinke reis.”

Jenna. Photo: DUB

Hou vol
Voor wie al een ‘eeuwigheid’ aan het zoeken is, moet de moed niet opgeven. “Hou vol en wees flexibel. Sommige studenten zoeken alleen maar in de binnenstad. Dat is niet alleen veel duurder, er zijn daar  ook veel minder kamers. Ga alle mogelijke opties af en kijk ook naar plaatsen buiten Utrecht. Stel je verwachtingen op tijd bij”, aldus Lamkin.

De Duitse Maya die Global Sustainability Science studeert, is daar een goed voorbeeld van. “Ik had geluk. Een verhuurder nam contact met mij op nadat ik een oproep had geplaatst in een Facebookgroep. Mijn kamer is in Zeist met gedeelde voorzieningen. De kamer is klein, maar wel helemaal gemeubileerd, niet helemaal mijn smaak, maar dat is niet erg. Ik betaal 390 euro inclusief.”

Uit je koffer leven
Tot je eindelijk een  huurcontract ondertekent, kunnen hostels en B&B’s je uit de brand helpen. “Ik slaap nu in Hostel Strowis. Ik betaal 28 euro per nacht en deel de kamer met twee anderen. Het is fijn, maar weinig ruimte om te studeren. Daarom wil ik wel graag een eigen plek”, vertelt Hannah, eveneens Duits en student van Global Sustainability Science.

Hannah. Photo: DUB

Ilana is ook een student die uit haar koffer leeft. Ook zij komt uit Duitsland en is hier begonnen aan de master Public Administration & Organisational Science. Samen met een vriendin heeft ze een verhuurmakelaar in de arm genomen om te helpen bij de zoektocht naar een appartement. Hun enige eisen: twee aparte slaapkamers en een keuken. Inmiddels duurt het zoeken drie maanden. “Het hoeft niet superluxe te zijn en ook qua locatie maakt het ons niet veel uit. Zo hoeft het appartement niet per se in Utrecht te zijn. Inmiddels mochten we op vijf plekken komen kijken, maar verhuurders geven de voorkeur aan stellen of Nederlanders, hoewel we allebei parttime werken en genoeg spaargeld hebben. Ik slaap nu bij vrienden op de bank.”

Wees vindingrijk
De concurrentie voor een plek in een SSH-kamer is moordend. Een keer knipperen met je ogen en ze zijn weg. Kensey uit de VS die hier een halfjaar vakken volgt bij Molecular Envorimental Biology moest ’s nachts om 1.00 uur opstaan om een kamer te bemachtigen. “Ik was heel blij toen dat lukte. Het was heel stressvol omdat ik overal snel op moest klikken. Ook liep de site een paar keer vast. Ik was heel nerveus en heb uiteindelijk de kamer die ik kon krijgen gereserveerd. Ik wist niet eens hoe de kamer eruit zag. Zolang ik maar iets had, dacht ik want ik had al gehoord hoe moeilijk het is om een kamer te vinden. Deze kamer was niet mijn eerste keuze, maar toen ik de site opende, waren sommige kamers al weg.

Kensey. Photo: DUB

De Duitse Niels die Philosophy, Politics & Economics studeert had ook een vindingrijke oplossing. “Toen de SSH-site live ging, zat ik met drie laptops klaar en ververste op elke laptop steeds de pagina.” Het bleek een goede strategie want hij kreeg er een kamer mee. Voor Duitse begrippen wel duur, maar in Nederland blijkt de huur heel gemiddeld te zijn.

Niels. Photo: DUB

Extra krapte door het corona-effect

Het lijkt erop dat het dit jaar moeilijker is om een kamer te vinden dan vorig jaar. Vanwege corona gingen veel studenten toen weer bij hun ouders wonen. Sommige eerstejaars uit het buitenland besloten om helemaal niet naar Utrecht te komen. “De concurrentie is hevig. Al die tweedejaars studenten strijden nu met eerstejaars om dezelfde kamers”, zegt huisvestingadviseur van de UU Lenn Lamkin.

Theresa, de economiestudent uit Duitsland die op dit moment een Airbnb-kamer deelt, kan hier uit eigen ervaring over meepraten. Ze studeerde vorig jaar aan de hogeschool, maar stopte daar met haar studie. Nu gaat ze aan de UU  studeren. “Vorig jaar was het echt supergemakkelijk om iets te vinden. Ik dacht dat dat nu ook zo zou zijn, maar alles is bezet.”

Behalve al de tweedejaars studenten die nu voor het eerst naar Utrecht komen, is er ook een groep studenten die hun tijdelijke kamers in Utrecht hebben moeten verlaten. “Vorig jaar konden veel Nederlandse studenten in de kamers die eigenlijk bedoeld waren voor de internationale studenten. Maar dat was maar een tijdelijke oplossing. Ook die studenten zijn nu aan het zoeken”, zegt Lamkin.

Advertentie