Wanneer je Dutch buddy je geliefde wordt: ‘Mijn moeder zei: ‘ga ervoor’'

De Slowaakse Laura (25) woont en werkt  inmiddels in Luxemburg, maar ze ziet haar Utrechtse vriendin Davina (25) elke maand. Ze zagen elkaar voor het eerst tijdens een kroegentocht met alle deelnemers van BuddyGoDutch in september 2016. Laura volgde de éénjarige master European Law aan de Universiteit Utrecht en Davina studeerde Psychologie. “Ik had me opgegeven als buddy omdat ik nieuwe vrienden wilde maken", zegt Davina. "Ik was gekoppeld aan zeven internationale studentbuddy’s en wilde even aan ze ontsnappen. Toen zag ik Laura staan. Ze is precies mijn type: donker haar en bruine ogen. Diezelfde maand zag  ik een Instagramvideo van Laura waarin ze gitaar speelt en een liedje van Adele zingt. Vanaf toen wist ik dat ik verliefd op haar was.” Laura: “Ze maakte vanaf het begin duidelijk dat ze me leuk vond. Ik was niet bang om haar te vertellen dat ik lesbisch ben.”

Hoewel ze nog niet aan het daten waren, vierden Davina en Laura Valentijnsdag samen bij Davina thuis. Als vrienden, dacht Laura. “Iedereen had tijdens Valentijn een afspraakje, behalve wij. We besloten deze dag met zijn tweeën te vieren. Bij aankomst lag haar salontafel vol met rozenblaadjes en chocoladerepen.” Davina wilde graag daten, maar Laura twijfelde. “Een relatie zag ik niet zitten, omdat ik niet zeker wist hoelang ik in Nederland zou blijven. Als ik gevoelens voor Davina zou krijgen, zou het moeilijker worden als ik weer weg moet. Ik praatte hierover met mijn moeder en zij vertelde me dat ik er gewoon voor moest gaan. Daar heb ik naar geluisterd.” Ze hoopt volgend jaar weer naar Nederland te kunnen verhuizen en een baan te vinden. “Dan kunnen we langer bij elkaar zijn dan één weekend per maand. Het scheelt ook een hoop reiskosten.”

Volgens Davina heeft BuddyGoDutch geen probleem gehad met hun relatie: “Een goede vriend van mij, Richard Gertsen, was directeur toen wij meededen. Hij vond het prima.”


Van buddy tot echtpaar

Marijn (31) is sinds eind vorig jaar verloofd met de Amerikaanse Lauren (26). Samen hebben ze een appartement in Utrecht. Toen de twee elkaar leerden kennen was Marijn al klaar met zijn studie Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Lauren deed International Business and Management aan de HU. Zij leerden elkaar kennen via BuddyGoDutch in september 2014 en gingen al snel daten 'op een luchtige manier'. Na drie maanden werd het serieus. “Tijdens de kerst ging ik terug naar de Verenigde Staten", vertelt Laura, "om de feestdagen bij mijn familie door te brengen. Ik miste Marijn meer dan ik had verwacht en hij mij ook. In januari vloog ik terug naar Nederland en kregen we een relatie.

De twee trouwen dit jaar op 6 september. “Ik wilde al langer trouwen", zegt Lauren. "Mijn familie vroeg er ook steeds naar. In de Verenigde Staten is trouwen de logische volgende stap in een vaste relatie. Het was wachten tot Marijn me zou vragen, wat voor mij lang duurde.” Marijn: “Haast om te trouwen, had ik niet. We hebben er veel over gepraat, maar ik moest wennen aan het idee van verloven. Ik merkte dat trouwen voor Lauren wel heel belangrijk is, dus heb ik haar toch gevraagd.”

“Zijn aanzoek kwam toch veel sneller dan ik had verwacht”, zegt Lauren. “Hij gaf een cadeau aan me dat ik niet mocht openmaken bij zijn familie, waar we de volgende dag Sinterklaas en kerst gingen vieren. Daarom dacht ik dat er lingerie in zat, maar daar was het cadeau eigenlijk wel te zwaar voor. Die avond maakte ik het pakje open en daarin zat een lege doos van een juwelier. Ik keek verward naar Marijn en hij knielde met een ring.”

Wonen in Nederland en de Verenigde Staten is voor Marijn en Lauren de belangrijkste reden om te trouwen. “Toen ik in Nederland studeerde, vertelde ik Marijn dat ik na verloop van tijd weer terug wil naar de Verenigde Staten. Daarvoor moeten we eerst trouwen want dan is het veel makkelijker om een verblijfsvergunning te krijgen in elkaars land.” Marijn en Lauren trouwen voor de wet in Nederland en houden een kleine ceremonie met alleen familieleden. De échte bruiloft is volgend jaar zomer in de VS.

Het vinden van de ware was voor Marijn niet de reden om zich op te geven bij BuddyGoDutch. “Tijdens mijn studie volgde ik een minor in Barcelona en ik had vooral contact met andere internationals. Ik miste locals die mij over de stad en cultuur konden vertellen. Een paar jaar later toen ik weer terug in Nederland was en was afgestudeerd, heb ik me opgegeven bij BuddyGoDutch om als local internationale studenten wegwijs te maken in Utrecht. Dat ik geen studie meer volgde toen ik me aanmeldde, was niet erg. Maar eigenlijk zijn we sinds we dateten, niet meer naar BuddyGoDutch evenementen geweest.”

Ook op zoek naar een buddy?

BuddyGoDutch houdt op donderdag 7 februari een matchingevent voor Nederlandse studenten en internationals die dit semester in Nederland zijn komen studeren.Tijdens deze avond kunnen alle deelnemers elkaar ontmoeten en aan het eind van de avond drie mensen noemen met wie ze willen worden gematcht. Deze gekoppelde deelnemers zijn elkaars buddy. Een Nederlandse student krijgt meerdere buddy’s, omdat er minder Nederlanders zijmn dan internationals. Volgens huidig directeur Jules Lousberg komt het elk semester wel voor dat twee deelnemers of buddy’s verliefd worden. “We zijn er absoluut niet op tegen. De deelnemers mogen ook buiten onze evenementen met elkaar afspreken, zo hopen we dat er vriendschappen ontstaan. Als ze verliefd worden, is dat alleen maar leuker.” Eerder dit jaar schreef DUB een verhaal over een matchingsevent 'Met al die concurrentie is het niet makkelijk om een Nederlander te vinden'

Het Erasmus Student Network (ESN) koppelt ook internationals aan Nederlandse studenten en ook hier bloeit er weleens wat op tussen de studenten. Op 9 februari houdt ESN haar introductiedag.  Van 11 tot 14 februari gaan de studenten van aankomend semester op introductieweek met hun eigen groep. Deelnemers geven van tevoren hun voorkeuren en hobby’s op, waarna er groepen worden gemaakt van twee Nederlandse studenten en tien internationals. Ook het bestuur van ESN zegt geen probleem te hebben als hun leden onderling daten.

Advertentie