“Valorisatie is derde hoofdtaak universiteit”

‘Valoriseren’ is meer dan geld verdienen aan een octrooi, schrijft de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) in een vandaag verschenen advies. Ook publiceren, lezingen geven, boeken schrijven, meewerken aan documentaires, beleidsadviezen geven en het oprichten van een bedrijf kun je opvatten als valorisatie van onderzoek. Feitelijk valt alles er onder wat de wetenschap bruikbaar maakt voor anderen.

De AWT had het verzoek gekregen om de valorisatie van het alfa- en gammaonderzoek te beschouwen. Wat heeft de samenleving aan die disciplines? “Wetenschap draagt bij aan de de instandhouding van onze sociale verbanden, cultuur en democratie”, stelt de AWT. “Dat is zeker zo bij de alfa- en gammawetenschappen.”

Kijk maar naar de verkoopcijfers van managementboeken, historische studies en tijdschriften als Psychologie Magazine. Denk aan de bezoekersaantallen van musea en aan adviezen over marktwerking, onderwijshervormingen of over internationale betrekkingen. Dat kun je volgens de AWT allemaal valorisatie van alfa- en gammaonderzoek noemen.

Het is niet eenvoudig om zulke vormen van valorisatie zichtbaar te maken en te waarderen, maar de AWT denkt toch dat het kan: “Daarvoor is het belangrijk dat valorisatieactiviteiten niet alleen door academische peers worden geëvalueerd, maar ook door eventuele gebruikers of opdrachtgevers. Momenteel zijn er indicatoren voor de maatschappelijke impact van onderzoek in ontwikkeling.”

Valorisatie dient volgens de AWT een belangrijk onderdeel te zijn van de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek. De minister van OCW moet de valorisatie van onderzoek tot de derde hoofdtaak van universiteiten te bombarderen. Daar moeten ze dan extra geld voor krijgen. De raad denkt aan een paar procent bovenop de huidige jaarlijkse bekostiging.

(HOP)