23 Miljoen euro voor Utrechtse start-up

Pangenetics, dat in 1995 werd opgericht door de Utrechtse hoogleraar biofarmacie Mark de Boer en dat in 2004 door directeur Van Strien van de Holdings naar Utrecht werd gehaald, specialiseert zich in het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van antistoffen. Dit zijn moleculen die door het menselijk afweersysteem worden gemaakt om vreemde indringers zoals virussen en bacteriƫn te lijf te gaan.

Het kleine bedrijf, dat nog geen twintig onderzoekers telt, maakt gebruik van de resultaten van fundamenteel onderzoek naar antistoffen in universitaire en andere onderzoekscentra om ze vervolgens door te ontwikkelen tot geneesmiddelen die in het ziekenhuis kunnen worden uitgetest. Het op de markt brengen van een eventueel geneesmiddel wordt overgelaten aan grote farmabedrijven.

De voornaamste terreinen waarop Pangenetics zich beweegt, zijn volgens De Boer reuma en pijnbestrijding. Op deze beide terreinen zijn inmiddels zo veelbelovende nieuwe moleculen ontdekt dat een groot aantal investeerders bereid bleek om het bedrijf kapitaal te verstrekken. Volgens Van Strien gaat het om een van de grootste, zo niet de grootste, ondershands geplaatste investeringsrondes in de Nederlandse biotech ooit. De twee grootste investeerders zijn Edmund de Rothschild Investment Partners en Fortis Private Equity.

In een persbericht zegt PanGenetics vooral grote verwachtingen te hebben van een door het bedrijf te ontwikkelen middel tegen chronische pijn. De huidige, veelal op morfine gebaseerde, middelen zorgen vaak voor ernstige bijverschijnselen. Door het immuunsysteem te mobiliseren hoopt PanGenetics een middel te ontwikkelen dat pijn op een effectievere en minder schadelijke manier kan bestrijden.

EH