analyse

Vrij baan voor ambitie

De medewerkers en studenten die dinsdagmiddag getuige waren van de mondelinge rapportage van de visitatiecommissie Liberal Arts and Sciences, waren na afloop in een opperbeste stemming. Dat was niet verwonderlijk. Voorzitter Marijk van der Wende maakte duidelijk dat het bezoek aan Utrecht haar commissie aangenaam had verrast. In het enthousiaste betoog van de VU-hoogleraar klonken de schaarse kritische opmerkingen als voetnoten bij een lofdicht aan het adres van Utrechts jongste opleiding.

Maar behalve vanwege het positieve oordeel over LAS, zoals de opleiding in de wandeling genoemd wordt, was de rapportage vooral ook opmerkelijk vanwege de grote waardering voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs en voor de Utrechtse inzet op dat gebied. Zo prees de commissie met daarin kopstukken als econoom Arjo Klamer, psycholoog Dolf Kohnstamm en onderwijsspecialist Van der Wende zelf, het college van bestuur vanwege zijn steun aan de subfaculteit Wijsbegeerte bij het inrichten van LAS. "Wij vinden het heel bijzonder dat een dergelijk initiatief met een zo kleine kern van docenten in een zo grote universiteit van de grond is gekomen", aldus Van der Wende. "Sommige leden van onze commissie zeiden dat zoiets in hĂșn universiteit nooit zou zijn gelukt."

Al even opvallend was de waardering van de commissie voor de ambitie van Liberal Arts and Sciences. Die ambitie is niet alleen om de studenten een brede bacheloropleiding te geven met een mix van vakken uit alle hoeken van de UU. Geheel in lijn met de filosofie van het University College wil LAS haar studenten vooral ook een academische houding bijbrengen en leiderschapskwaliteiten die hen in staat stellen om een vooraanstaande rol te spelen in de civil society van de toekomst.

Een paar eerdere visitatiecommissies hadden zich al even enthousiast getoond over onderwijsvormen die excellente studenten stimuleren om uit te blinken. En dat ook veel studenten zelf niets liever willen, blijkt wel uit de grote belangstelling voor Utrechtse initiatieven met een scherpe selectie zoals het University College, het Law College en de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Het Leidse universiteitsblad Mare meldde vorige week dat van de ruim vijftig scholieren van de Leidse versie van het Junior College er maar zeven voor Leiden zelf hadden gekozen. Liefst dertien van hen waren naar Utrecht vertrokken, van wie bijna de helft naar de genoemde opleidingen.

Het zijn allemaal bewijzen dat presteren in de universiteit van vandaag geen vies woord meer is. Ambitie is hot en wie niet ambitieus is, heeft op de universiteit steeds minder te zoeken. Ook de rapportage van de visitatiecommissie LAS heeft dat nog weer eens duidelijk gemaakt.