analyse

ICT-reorganisatie ligt op koers

Na de hevige commotie in het najaar van 2006 lijkt nu de rust rond de voorgenomen reorganisatie van de ICT-ondersteuning te zijn weergekeerd. Noch het half januari gepubliceerde uitvoeringsplan, noch een gelijktijdig verschenen blauwdruk van de inrichting van het nieuwe Service Centrum ICT heeft althans voor veel opwinding gezorgd. Tijdens een goed bezochte informatiebijeenkomst in het Educatorium, waarin directeur Richard Rhemrev van het nieuwe centrum zijn visie op de toekomst uiteenzette, viel vorige week geen onvertogen woord. En ook de vragen die deze week in de financiële commissie van de Universiteitsraad over de plannen werden gesteld, waren bijna allemaal informatief van aard.

Een uitzondering vormde een korte discussie over de maximale omvang van het nieuwe centrum. Lange tijd had het college onverkort vastgehouden aan het in het reorganisatieplan genoemde plafond van 83,6 fte's (fulltimeplaatsen), maar onlangs werd duidelijk dat die bovengrens in het overleg met de vakbonden een iets minder absoluut karakter heeft gekregen. 'Mocht gedurende de opbouw en de inrichting van het Service Centrum blijken dat voor het goed functioneren de omvang in gering mate moet worden aangepast, dan zal hiertoe worden overgegaan', aldus de tekst van de afspraak tussen college en bonden in het Lokaal Overleg. De conclusie van enkele U-raadsleden dat dus ook "een structurele wijziging van de omvang van het Service Centrum mogelijk is", werd door collegelid Hans Amman echter krachtig weersproken. "De 83,6 fte blijft een harde randvoorwaarde. De afspraak met de bonden zijn wat mij betreft marginale veranderingen van ten hoogste één, anderhalf procent."

Het collegelid kon ook moeilijk anders, want naast een verbetering van de dienstverlening is van meet af aan ook een bezuiniging van drie miljoen euro één van de hoofddoelstellingen van de ICT-reorganisatie geweest. Logisch dus dat hij niet stond te juichen bij het zien van het vrijwel gelijktijdig verschenen reorganisatieplan van de ondersteunende diensten van de faculteit Bètawetenschappen. Uit dat plan blijkt dat de bèta's minder op ICT denken te kunnen bezuinigen dan in de universitaire plannen was voorzien. Op dit moment vindt nog intensief overleg plaats, maar Amman maakte maandag in de U-raadscommissie al wel duidelijk dat hij voor hen geen uitzondering zal maken. "Het hoeft wat mij betreft niet uitsluitend bij ICT vandaan te komen, maar ook de bèta's zullen hun deel van de bezuiniging moeten opbrengen."