Bachelors moeten een bewuste keuze maken

De bewindsman haalde vorige week het nieuws toen hij zich beklaagde dat tachtig procent van de bachelors doorstroomde naar het masteronderwijs terwijl een (wetenschappelijk) bachelordiploma ook een prima startkwalificatie is. Bij de verdediging van zijn strategische agenda in de Tweede Kamer kwam hij daar gisteren op terug. Hij gaf aan voor alles de wetenschappelijke bacheloropleiding te willen versterken. “Het moet een volwaardige opleiding worden en dat is het nu nog niet.” Een bachelor moet wat hem betreft de keuze kunnen maken om aan het werk te gaan, of door te studeren aan een masteropleiding. Mocht na die bewuste afweging de helft voor een doorstroommaster kiezen, dan vindt hij dat prima.

De ‘zachte knip’ is volgens de minister een belangrijke oorzaak van de automatische keuze voor de doorstroommaster. Studenten kunnen daar al aan beginnen terwijl ze hun bacheloropleiding nog niet hebben afgerond. “En dat is niet de bedoeling van het bama-stelsel”, aldus Plasterk, die niet zei dat hij de zachte knip wil verbieden.

Vorige week wekte hij de suggestie dat er een collegegeldverhoging voor de masters aan staat te komen, maar daar ging hij niet op in. Wel zegde hij de Tweede Kamer een aparte notitie over de toekomst van de master toe.

Coalitiepartij CDA steunt het voornemen om de wo-bachelor te verzwaren tot een volwaardige startkwalificatie. De christendemocraten gingen echter minder ver dan GroenLinks-kamerlid Dibi, die bacheloropleidingen met een jaar wil verlengen. “Laten we eerst maar eens kijken of het studieprogramma in die drie jaar beter kan”, aldus CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk. Ook minister Plasterk denkt niet dat vierjarige wo-bacheloropleidingen haalbaar zijn. “Dan moet ik het budget daarvoor met een derde gaan verhogen. Dat krijg ik nooit voor elkaar bij mijn collega van Financiën.”

HOP