Bewonerspopulatie SSH-complexen 'vergrijst'

Het onderzoek, verricht door studenten ruimtelijkewetenschappen, wijst uit wie nu eigenlijk de huurders zijn van deSSH, wat ze van hun woonsituatie vinden en wat er verbeterd moetworden aan de complexen.

Van alle bewoners op het IBB (1300 kamers), Tuindorp West (1200kamers), Warande Zeist (700 kamers), Cambridgelaan (1000 kamers) enstadspanden (1300 kamers) is maar net twee procent tussen dezeventien en negentien jaar. De overgrote meerderheid is ouder dan23 jaar. In de stadspanden is ruim twintig procent van de bewonerszelfs ouder dan 29 jaar. Veel oudere bewoners werken al. Vijftienprocent van de kamers die verhuurd worden voor 250 tot 450 gulden,is bezet door jongeren die tussen de twee- en drieduizend guldenper maand verdienen.

Driekwart van de bewoners zegt tevreden te zijn met dewoonsituatie. Mannen zijn minder tevreden over deprijs-kwaliteitsverhouding dan vrouwen. Vrouwen zijn daarentegenweer minder tevreden over het schoonmaken van gemeenschappelijkeruimtes. Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft vande Cambridgelaanbewoners betastudenten zijn. Alfastudenten zijn opalle complexen van de SSH ondervertegenwoordigd. Het grootstepercentage van de bewoners deelt douche en toilet met meer dan vijfpersonen. De keuken moet in de helft van de gevallen met tienanderen worden gedeeld. Naarmate de bewoners ouder zijn en meerverdienen, geven ze een lagere waardering voor de woonsituatie.

De tevredenheid is bij alle complexen ongeveer even groot, alliggen de accenten anders. De sfeer wordt het laagst beoordeeld opde Cambridgelaan, evenals de leefomgeving en de afstand tot hetcentrum. De veiligheid is het minst op het IBB. Brandveiligheid is,ondanks de aandacht van de gemeente daarvoor, voor de meesteondervraagden niet erg belangrijk.

De belangrijkste woonwensen verschillen ook per complex. Zowillen de IBB-bewoners de veiligheid verbeterd zien, de Tuindorperswillen betere liften en bewoners van de Cambridgelaan wil meerwinkels en andere voorzieningen op het complex. Bij het IBB enTuindorp vragen de bewoners verder om een totale opknapbeurt en waser bij velen het uitdrukkelijke verzoek dat de ramen beter gezeemdmoeten worden.

CH


'Doorstroming het grootste probleem'

Coby de Vries van de SSH over het onderzoek onder de bewoners:"Natuurlijk is woningnood onder studenten niet nieuw, maar nu is degemeente er echt van doordrongen dat er iets moet gebeuren.Studentenhuisvesting is te lang onderbelicht geweest. De laatstejaren in het aantal studenten dat zich bij ons heeft ingeschrevenverdubbeld. De SSH is dan wel de grootste aanbieder van kamers inUtrecht, maar wij kunnen ook lang niet alle jongeren huisvesten.Het grootste probleem is dat de doorstroming van oudere studentennaar zelfstandige woonruimte veel te laag is.

"In mei wordt de nota jongerenhuisvesting in de gemeenteraadbesproken. Wat wij graag zouden willen is dat de stadspanden van deSSH, die nu alleen nog verhuurd kunnen worden via de in WoningNetverenigde Utrechtse woningcorporaties, weer door ons gebruikt mogenworden. Dat zou ons meer mogelijkheden geven om de doorstroming teverbeteren. Verder is het een idee studenten die zich inschrijvenbij de SSH meteen bij WoningNet te laten inschrijven.

"Het onderzoek heeft ons vooral inzicht gegeven in wie er bijons huren. Het is natuurlijk vreemd dat er mensen in goedkopekamers wonen die meer dan drieduizend gulden per maand verdienen ofal lang zijn afgestudeerd, maar het is al heel lang beleid datiedereen tussen de 17 en 27 zich mag inschrijven en mag blijvenzitten.

"Wij gedragen ons niet als de gemiddelde huisjesmelker. Dusproberen wij zo goed mogelijk aan woonwensen die uit het rapportnaar voren komen te voldoen, maar ik kan nu nog niet zeggen dat wede bewoners de komende tijd enorm gaan verwennen."

CH