de kwestie

UMC wil af van geneeskunderaad

Die wens komt niet als een verrassing. Decaan Stoof heeft eerder voorgesteld de inspraak van medewerkers op het gebied van onderwijs en onderzoek in de ondernemingsraad onder te brengen. Daarmee wil hij voorkomen dat onderwerpen in twee gremia worden besproken. Het zou ook meer in lijn zijn met de filosofie van de UMC's waarbinnen onderwijs en onderzoek zijn geïntegreerd met patiëntenzorg. Alle andere UMC's kennen al een dergelijke vorm van medezeggenschap.

Voorzitter van de geneeskunderaad Martien Quaak vindt het argument dat zaken dubbel besproken worden niet steekhoudend gezien het, zijns inziens, goedlopende agendaoverleg tussen OR en FR. Hij maakt zich bovendien zorgen over mogelijk kwaliteitsverlies van de medezeggenschap in een nieuwe structuur. "In een ondernemingsraad krijgen onderzoek en onderwijs niet de aandacht die ze verdienen." Daarnaast vreest Quaak dat ook een minder intensief contact tussen studenten en medewerkers nadelig zal uitpakken. De alternatieve voorstellen van de decaan noemt Quaak "nog te onduidelijk" om zijn ongerustheid weg nemen.

Vier jaar geleden ging het college van bestuur niet akkoord met de vraag om een afwijkende positie van geneeskunde binnen de UU. Nu is echter een aparte notitie over het nieuwe faculteitsreglement van Geneeskunde in de maak die 'past bij de bijzondere positie'. Over de precieze inhoud daarvan wenste collegevoorzitter Van Rooy deze week nog geen mededelingen te doen anders dan dat 'inhoudsvolle' medezeggenschap het uitgangspunt blijft en dat de inbreng van studenten gewaarborgd wordt.

De universiteitsraad zal binnenkort een uitspraak moeten doen over de wijziging van de medezeggenschap.