de kwestie

Angstgevoelens groter sinds hijskraanongeval

De studenten van de faculteit Geowetenschappen kwamen bij het thema ‘risicobesef’ nadat het college van bestuur, na het kraanongeval, zich afvroeg of het uitgeven van een voorlichtingsfolder over risico’s zinvol zou zijn. ‘Niet doen’, zeggen de studenten: zo’n folder zou averechts kunnen werken en de angstgevoelens juist kunnen aanwakkeren. Want het valt nu nog wel mee: kennelijk voelen zowel studenten als medewerkers zich behoorlijk veilig in De Uithof.

De studenten vroegen aan ruim 130 respondenten uit hun eigen faculteit, op de locaties Minnaert en Van Unnik, welke risico’s zij zien, en hoe groot zij die inschatten. Het allergrootste risico gaat uit van de busbaan, vinden de ondervraagden. Maar ook brand en bouwactiviteiten zien zij als bron van gevaar. De angst voor het oplopen van een voedselvergiftiging in een van de kantines is klein, en het kleinst is die voor een terroristische aanslag.

Leeftijd of functie maken geen verschil: of je nu 20 of 50 bent, student of medewerker, dat is niet van invloed op je risicobesef. Wél je geslacht: vrouwen hebben een opmerkelijk groter risicobesef dan mannen, ontdekten de studenten. Ook de lokatie speelt een rol: de mensen in de buurt van het Van Unnikgebouw zijn banger dan die rondom het Minnaert. Een verklaring geven de studenten niet, maar het kraanongeval speelt een rol: vergeleken met het Minnaert is het risicobesef in het Van Unnik, waar veel mensen getuige waren van het ongeval, aanmerkelijk groter.